Sunday, Jul. 5, 2020

Nakon nestabilnog ponedjeljka tri ljepša dana, a zatim opet ispočetka?

Autor:

|

06.06.2016

|

Kategorije:

Nakon nestabilnog ponedjeljka tri ljepša dana, a zatim opet ispočetka?

Naslovna fotografija: Mirko Hanžeković

U tjednu za nama bilo je i kiše i sunca. Promjenjivo vrijeme bilo je uvjetovanom ciklonom koja je djelovala na vrijeme u velikom dijelu Europe, ali je ipak najteže pogodila Njemačku i Francusku, gdje je u poplavama život izgubilo više desetaka ljudi. Srećom, takvih ekstremnih meteoroloških scenarija kod nas nije bilo. Spomenuta ciklona sve više slabi, ali se i tijekom ponedjeljka očekuju mjestimični popodnevni pljuskovi. Čini se da će utorak i srijeda biti najstabilniji dani tjedna, a već krajem četvrtka stižu nam novi pljuskovi kao uvod u nestabilan kraj tjedna. Značajnijeg vjetra neće biti, a temperature zraka malo će porasti na Jadranu u odnosu na prethodne dane, a na kopnu ostati slična ili malo pasti. Temperature mora su diljem Jadrana od 21 do 24 stupnja.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Sredinom dana i osobito popodne mjestimice će biti jačeg razvoja oblaka s kojim će uglavnom u Zagori i tek ponegdje uz obalu biti grmljavinskih pljuskova. Navečer razvedravanje. Noću tiho ili burin, danju će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadnjak koji na moru Dalmacije popodne prolazno može biti pojačan. Navečer podno Velebita umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

U utorak pretežno sunčano. Popodne u zaobalju i nad obalnim gorjem umjeren razvoj naoblake. Noću će puhati slaba bura, podno Velebita umjerena. Danju će zapuhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 30°C.

Srijeda će u Dalmaciji biti pretežno sunčana i suha. Na sjevernom Jadranu popodne umjeren do pojačan razvoj naoblake, mjestimice uz prolazne grmljavinske pljuskove. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana. Danju će puhati većinom slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

Četvrtak donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana, a osobito navečer ponegdje će biti kiše ili pljuskove s grmljavinom, više u zaobalju i na sjevernom Jadranu. Puhat će slab do umjeren vjetar, pretežno južnih smjerova. Jutarnje temperature u blagom porastu, a najviše dnevne u blagom padu u odnosu na srijedu.

U petak promjenjivije u Dalmaciji, osobito u prvom dijelu dana, kada još ponegdje može biti kiše ili pljuskova, ali će tijekom drugog dijela dana biti sunčanije. Na sjevernom Jadranu većinom suho. Puhat će slab do umjeren dnevni vjetar. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

Subota ponovno donosi više sunca, pa će prevladavati suho. Puhat će slab dnevni vjetar, krajem dana na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Bit će vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 29°C.

Novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će sjeverni Jadran tijekom nedjelje. U Dalmaciji djelomično sunčano s postupnim naoblačenjem sa zapada krajem dana. Zapuhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu svježije, u Dalmaciji će se zadržati vrlo toplo.

UNUTRAŠNJOST:

Sam početak novog tjedna donosi nam promjenjivo i malo svježije vrijeme. Čini se da ćemo u ponedjeljak imati bar nešto sunca, ali i povećanu naoblaku. Mjestimice može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Noć će ostati ugodno topla, a dnevna temperatura će se kretati od 21 do 26°C. Vjetar većinom slab, poslijepodne s prolaskom fronte može zapuhati do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

U utorak pretežno ili djelomično sunčano i toplo. Pokoji pljusak je moguć još ponegdje u Slavoniji. Ako duže boravite na suncu adekvatno se zaštitite jer će UV indeks, mjera štetnog sunčevog zračenja, biti vrlo visok. Noć će biti svježa s temperaturom od 9 do 14 stupnjeva, a najviše dnevne vrijednosti će se kretati do 25°C. Puhat će lagani vjetar sjevernih smjerova pa će biti zdravo, suho vrijeme. I biometeorološka situacija će biti povoljna. Utorak će biti jedan vrlo lijep i zdrav dan.

Slično vrijeme se očekuje i u srijedu. Dosta sunca, većinom suho i vrlo toplo. Pirkat će slab istočni povjetarac koji nam donosi vrlo ugodno vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, a najviša dnevna oko 25 Celzijevih stupnjeva. Prema kraju dana moguća je umjerena naoblaka, ali bi trebalo ostati suho.

U četvrtak bi već moglo biti više oblaka, osobito krajem dana. Navečer će postojati mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom. Vjerojatno neće biti obilne kiše, a neka mjesta možda će ostati i suha, ali eto potkraj dana raste šansa za kišu. Općenito je veća šansa za kišu uz granicu sa Slovenijom, a prema istoku bi moglo biti suho. Ostat će ugodno toplo.

To je najava manje promjene za petak kad nas očekuje oslabljena fronta s  lokalnim pljuskovima i manjim osvježenjem. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Ušli smo u sezonu visokih temperatura, a u tim situacijama nevrijeme nije ništa neuobičajeno. Temperatura će biti samo malo niža, dakle nije riječ o nekom drastičnom zahlađenju.

 U subotu bi opet moglo biti nešto više sunca, ali će postojati ona klasična mogućnost za popodnevni lokalni pljusak. Bit će ugodno toplo i povoljno za planove na otvorenom.

Prema prognostičkom materijalu u trenutku izrade ove prognoze, čini se da nam u nedjelju i ponedjeljak stiže pogoršanje vremena uz više oblaka, kišu, pljuskove i osvježenje.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov