Thursday, Jul. 2, 2020

Nakon olujne i orkanske bure stiže stabilizacija vremena

Autor:

|

26.11.2015

|

Kategorije:

Nakon olujne i orkanske bure stiže stabilizacija vremena

Hladan kraj studenoga začinit će bura koja će puhati tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana. Ciklona ipak neće značajnije djelovati na vrijeme na Jadranu jer će se premještati iz Genovskog zaljeva prema jugu Italije i zahvatit će nas samo rubno. U unutrašnjosti će mjestimice biti malo snijega, osobito u Lici gdje se očekuju i zimski uvjeti vožnje.

JADRAN:

U četvrtak će zbog toga u Dalmaciji biti promjenjivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja. U većini predjela oborine će izostati, no osobito će u drugom dijelu dana na otvorenom moru i na otocima biti kiše. Slabe kiše može biti i ponegdje uz obalu, osobito u južnoj Dalmaciji. Na obalnim planinama navečer može biti i slabog snijega. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, gdje će biti i dužih sunčanih razdoblja. Slab snijeg nošen burom moguć je podno Velebita. Puhat će umjerena do jaka bura koja će u drugom dijelu dana, a osobito navečer ponegdje biti olujna. Podno Velebita bura će navečer ponegdje doseći orkanski prosjek, kada se očekuju udari i preko 160 km/h. Južnije od Pelješca u početku su mogući umjeren do jak levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 15°C, u Zagori ponegdje i nekoliko stupnjeva niže.

U petak posvuda sunčanije, samo je ponegdje u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji ujutro još moguća povećana naoblaka uz mogućnost za malo kiše. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna, ujutro podno Velebita orkanska. Bura će prema kraju dana postupno slabiti. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na četvrtak, najviše dnevne temperature od 6 do 13°C, u Zagori ponegdje i nekoliko stupnjeva niže.

Subota i nedjelja će biti pretežno sunčani i suhi, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku. Bura će značajno oslabiti, a prema otvorenom moru puhat će tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će u blagom padu, a najviše dnevne u blagom porastu.

UNUTRAŠNJOST:

Danas većinom oblačno, ponegdje sa slabim oborinama. U nizinama uglavnom susnježica, u Lici i Gorskom kotaru snijeg. Oborina će biti malo, a na sjeveru zemlje moglo bi ostati potpuno suho. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar uz temperaturu većinom od 1 do 6°C.

U petak pretežno oblačno i prohladno. Možda nam se pokaže nešto malo sunca, ali ipak će nebom dominirati oblaci. Mjestimice su moguće vrlo slabe oborine koje bi, s obzirom na temperaturu, mogle biti na granici slabe kiše, slabe susnježice i slabog snijega. Oborine su vjerojatnije u južnijim dijelovima Hrvatske, na Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici i dijelovima Posavine i Slavonije. U središnjim i sjevernim krajevima se možda pojave sasvim slabe oborine u tragovima, čisto da ih spomenemo. Bit će dosta vjetrovito uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će se činiti hladnije iako bi temperatura trebala biti u laganom plusu. Jutarnje vrijednosti oko 1, a dnevna od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva. Dan će podsjećati na skoru zimu.

Čini se da bi u danima vikenda na vrijeme mogla sve jače utjecati anticiklona. To bi značilo više suhog vremena, a možda će biti i malo više sunca. Vjetar će postupno slabjeti. Ujutro je moguća magla, vjerojatno i mraz, a tijekom dana bi uz sunčana razdoblja temperatura zraka ipak mogla lagano rasti u odnosu na sredinu tjedna.

Prognostički izračuni su dosta sigurni da bi se suho i stabilno vrijeme nastavilo i u prvoj polovici sljedećeg tjedna. To znači da nisu na vidiku nikakve (ozbiljnije) oborine. Pitanje je koliko će biti sunca jer postoji mogućnost da se uspostavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i dosta hladno. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i toplom vremenu. Kod nas je ipak vjerojatniji ovaj oblačni i hladniji scenarij, ali bez kiše i bez snijega. Na slikovnoj prognozi stavili smo i malo sunca i blagi porast temperature, ali to će vrijediti samo ako zaista i bude sunca. Ako se uspostavi magleni sloj onda će biti hladnije od navedenih temperatura.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov