Monday, May. 25, 2020

Nakon požara, Australiju pogodile poplave

Autor:

|

10.01.2015

|

Kategorije:

Nakon požara, Australiju pogodile poplave

Čuveni monolit Ayers Rock u središnjoj Australiji, poznat i kao Uluru, ovih je dana prekriven slapovima što se slijevaju niz njega, prvi put nakon više desetljeća, usljed obilnih kiša koje su zahvatile središnje i južne dijelove Australije samo nekoliko dana nakon što su u šumskim požarima izgorjeli deseci kuća.

Muškarac se utopio u Alice Springsu nakon što je inače suho korito Todd Rivera ispunila bujica. Muškarac, 24-godišnjak, odlučio se uz pomoć napuhane automobilske gume spustiti niz bujicu, ali je izgubio kontrolu.

List Northern Territory News objavio je najave meteorologa koji očekuju nastavak obilnih kiša i u sljedećih nekoliko dana, čime bi se oborio rekord količine oborina u središnjoj Australiji. Neka zabačena naselja poplavama su odsječena od svijeta.

Obilna kiša pada i u blizini Adelaidea, gdje je u šumskim požarima prošlog vikenda izgorjelo 27 domova.

Australski meteorološki ured objavio da da su pljuskovi prouzročeni tropskim sustavom niskog tlaka iznad sjeverne Australije, koji se kreće prema središnjoj i južnoj Australiji, donoseći najobilniju kišu u posljednjih četrdeset godina.

U sjeveroistočnoj Australiji u četvrtak je u 24 sata palo više od 400 milimetara kiše, a u petak je u požarima pogođenim područjima u južnoj Australiji palo više od 100 milimetara.

Dijelovi australske savezne države Victorije, u kojoj je prošlog vikenda buknulo nekoliko šumskih požara, sad se suočava s poplavama. Meteorološka je služba upozorila da bi sjeverni Queensland u idućih nekoliko dana mogla pogoditi prva ciklona ove godine. (HRT)

 

Naslovna fotografija:  Slapovi se slijevaju niz  Ayers Rock u središnjoj Australiji – foto: Parks  Australia

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned