Monday, Jul. 13, 2020

Nakon rekordno aktivnog rujna zatišje na Atlantiku

Autor:

|

01.10.2017

|

Kategorije:

Nakon rekordno aktivnog rujna zatišje na Atlantiku

U subotu 30. rujna 2017. američki Nacionalni centar za uragane objavio je zadnja izvješća za tropske oluje Lee i Maria.  Ta dva bivša uragana su se nad sjevernim Atlantikom transformirali u tzv. post tropsku ciklonu i postali su dio velike ciklone nad sjeverozapadnim Atlantikom. Time u nedjelju 1. listopada, nakon 37,75 dana  na Atlantskom oceanu ne postoji imenovani tropski sustav. To je treći najduži niz uzastopnih dana s imenovanim tropskim sistemima na Atlantiku u znanoj povijesti tj.od 1851. godine. Rekord je 41.75 dana 1898. godine te 38.5 dana iz 2004. godine.

Kraj   kolovoza i cijeli mjesec rujan su na Atlantiku bili ekstremno aktivni.  Od 9. kolovoza je formirano čak 8 uragana u nizu. Tri od njih su bili posebno razorni i njihova imena će zasigurno otići u povijest tj. neće se više koristiti prilikom imenovanja.

Uraganu Harvey (kategorija 4) koji je krajem kolovoza pogodio jug i jugoistok Teksasa donijevši nezapamćene poplave. Harvey je postavio i novi rekord u količini kiše koju je u znanoj povijesti teritoriju SAD-a donio neki tropski sustav. U gradu Nederland u Teksasu je Harvey u nekoliko dana donio čak 1640.3 litre kiše na kvadratni metar. Stari je rekord iznosio 1320. 8 litara, za vrijeme tropske oluje Hiki na Havajima u kolovozu 1950. godine. Na još 7 meteoroloških postaja je za vrijeme uragana Harvey palo više kiše od starog rekorda.  Uragan Harvey je usmrtio najmanje 84 osobe. Ekonomska šteta je zasad procijenjena na  iznos između 65 i 200 milijardi dolara.

Potom je u prvoj polovici rujna uragan Irma (kategorija 5) devastirao sjeverne karipske otoke Barbuda i Sveti Martin, sjever Kube pa  Floridu.  Irma je s najjačim prosječnim vjetrovima od 295 km/h najjači uragan na Atlantiku izvan Karipskog mora i Meksičkog zaljeva. Tu snagu vjetra je održavala punih 37 sati neprekidno što je i svjetski rekord.  Nakon Irme potpuno je raseljen karipski otok Barbuda na kojemu je živjelo 1400 ljudi. Uragan Irma se okrivljuje za smrt 124 osobe. Na Karibima je uzela 44 života, a u SAD-u njih 80.  U razmaku od dva tjedna SAD-u su pogodila dva uragana kategorije 4 (Harvey i Irma), a tako nešto se nije dogodilo u znanoj povijesti.

Nakon Irme  nova razaranja na Karibima je u drugoj polovici rujna počinio uragan Maria (kategorija 5). Maria je devastirala karipski otok Dominicu kojeg je pogodila snagom pete kategorije, a potom i Portoriko. Na tom karipskom otoku koji je vanjski teritorij SAD-a počinjena je velika šteta. Kompletan otok s 3,4 milijuna stanovnika je ostao bez struje. Maria je usmrtila najmanje 65 ljudi (od toga 27 na Dominici te 24 na Portoriku).

Rujan 2017. je postavio mnoge rekorde na tropskom Atlantiku. Ukupni ACE indeks (brojčani pokazatelj koji mjeri intenzitet prema prosječnoj maksimalnoj brzini vjetra za vrijeme trajanja tropske oluje tj. uragana) iznosi 175 jedinica. Po tome je mjesec rujan najaktivniji u znanoj povijesti (od 1851.g). Do ove godine  najaktivniji mjesec na Atlantiku je bio rujan iz 2004 godine s ACE indeksom od 155 jedinica. Zabilježeni su i rekordi u ukupnom broju dana s imenovanom tropskom olujom, odnosnu zbroj svih dana u kojima je egzistirao tropski sustav snage najmanje tropske oluje. Ukupni je u rujnu 2017 na Atlantiku bilo 53.5 takvih dana. Od toga je zabilježeno, također rekordnih, 34.5 uraganskih dana te 18 dana s tzv. „velikim“ uraganima (kategorije 3, 4 ili 5).

Ukupno je, do kraja rujna na Atlantiku formirano 13 tropskih oluja. Njih 8 su postale i uragani, a 5 ih je imalo kategoriju 3 ili veću. Dva su uragana (Irma i Maria) dosegnula i status pete kategorije.  Polovicom listopada klimatološki nastupa tzv. drugi vrhunac  sezone na Atlantiku. Prosječno se tijekom listopada i studenog na Atlantiku formiraju još tri tropske oluje, od kojih 2 postanu uragani, a jedan bude i najmanje kategorije 3.  Prognoze za nastavak sezone također očekuju iznadprosječnu aktivnost. Novi tropski sustav bi nad Karibima mogao nastati već do kraja prve dekade listopada.

Putanje svih tropskih sustava na ATlantiku u 2017. godini do kraja rujna

Razorni put uragana Irma i Maria direktno preko nakih karipskih otoka. Uragan Joe je prošao tek malo sjevernije

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned