Sunday, Jul. 5, 2020

Nakon rekordno tople jeseni SAD i Kanadu zahvatila brutalna zima

Autor:

|

18.12.2016

|

Kategorije:

Nakon rekordno tople jeseni SAD i Kanadu zahvatila brutalna zima

Protekla klimatološka jesen je u SAD-u bila rekordno topla u povijesti mjerenja temperatura tj. u zadnje 122 godine. Srednja temperatura u razdoblju rujan-listopad-studeni je iznosila 14.2°C, što je za 0.5°C više od dosad najtoplije jeseni iz 1963. godine. Ovogodišnja jesen je za 2.3°C toplija od prosjeka za jesen za 20. stoljeće.  Nakon rekordno tople jeseni prosinac je, osobito u zadnjih tjedan dana donio izraženu zimsku epizodu.

U proteklih tjedana dana Sjevernu  Ameriku (Kanadu te veći dio SAD-a) zahvatila su dva izražena prodora vrlo hladnog arktičkog zraka. Dvije zimske ciklone premještale su se od sjeverozapada SAD-a, preko središnjih krajeva prema sjeveroistoku. Donijele su mnogo snijega, a osobito je obilan bio tzv. „jezerski“ snijeg uz obale Velikih jezera.   Ovotjedna ciklona, nazvana Decima je uzela najmanje 11 ljudskih života u brojnim prometnim nesrećama i lančanim sudarima na zaleđenim i snježnim cestama.

Hladna fronta se tijekom subote i nedjelja premještala iz Kanade preko SAD-a,  sve do Meksičkog zaljeva i jugoistoka SAD-a. Iza nje prodire vrlo hladan arktički zrak, a temperature u nedjeljno jutro se spuštaju ispod 20°C, ponegdje i  ispod -35°C. U mnogim mjestima su u subotu i nedjelju izmjerene rekordno niske datumske temperature. Ponegdje su temperature među najnižima ikad izmjerenima u mjesecu prosincu.

U gradu Dodge City u Kansasu temperatura se u nedjelju spustila do -27°C. Samo je jedan prosinački dan u povijesti mjerenja temperatura (od 1874. godine bio hladniji sa -29°C). Prosječna minimalna temperatura u prosincu je -6°C.

U Južnoj Dakoti, u mjestu Aberdeen temperatura se u nedjeljno jutro spustila do -38°C. Osjet hladnoće je zbog vjetra iznosio -50°C.

U mjestu Greta Falls (Montana) je ovog prosinca zabilježen niz od deset uzastopnih dana u kojima se temperatura spuštala „ispod nule“ tj. ispod 0°Fahrenheita, odnosno -17.8°C. Zadnji puta se tako nešto dogodilo u veljači 1996. godine.

U Bostonu se u petak temperatura spustila do -15.5°C. Tako hladno u prosincu nije bilo od 1989. godine. U Washingtonu se temperatura spustila do -8°C. Tako hladno u prosincu nije bilo od 2008. godine.

Od sredine novog tjedna hladnoća će naglo popustiti uz povratak temperatura u okvire ili  malo iznad prosjeka za početak kalendarske zime.

Minimalne temperature u SAD-u u subotu 17.12.2016. (meteociel.fr)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned