Monday, Apr. 19, 2021

Nasmij me nježno dok raste trava zelena

Autor:

|

01.04.2014

|

Kategorije:

Nasmij me nježno dok raste trava zelena

Proljetni mjesec travanj buja zelenom travom po čemu je u narodu i dobio ime. Ne manjka mu niti smijeha jer 1. April je svjetski dan šale kada je dopušteno nasmijati se na tuđi račun. Naravno, uvjet kod izbijanja šala je zadržati granicu dobrog ukusa i nikako “nasamarenu žrtvu”  ne smijemo povrijediti ili rastužiti jer onda prvoaprilski zadatak nije uspješno urađen.

Običaj izbijanja šala je veoma star što potkrepljuje stara narodna izreka: “Uvijek se laže što se prvog travnja kaže”, a legende o tom običaju su povezane sa povijesnim likovima, točnije sa papom Gregorom XIII i francuskim kraljem Henrikom IV.

Nakon što je dotični papa Julijanski kalendar zamijenio Gregorijanskim, mnogi su kroz prvobitno neprihvaćanje novog računanja vremena izbijali šale, a francuskom kralju se na zakazanom sastanku umjesto tajne obožavateljice ukazala supruga.

Premda u travnju ulazimo u topliji dio godine, ovaj mjesec je poprilično nestabilan i moguća su kratkotrajna neugodna iznenađenja. Isto tako, prekrasan sunčan dan može narušiti poneki pljusak ili tuča, o čemu upravo govori pučka izreka : “Ko grom iz vedrog neba”. 

Oni najhrabriji će uskoro otvoriti sezonu kupanja jer prosječna temperatura mora bude oko 15 stupnjeva C., a ono negativno što ovaj mjesec nosi su gripe i prehlade. Ipak, najbolje što ćemo činiti ovog travnja su duge šetnje u prirodi i uživanje u pikniku na travi.

Danijela Grbelja

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Šibenik Meteo