Wednesday, Jun. 3, 2020

Nestabilna i nedjelja: Kiša konačno i u Dalmaciji

Autor:

|

02.07.2017

|

Kategorije:

Nestabilna i nedjelja:  Kiša konačno i u Dalmaciji

Iako nad našim krajevima jača anticiklona, potpune stabilizacije vremena još nema. Nakon pretežno sunčanog jutra i prijepodneva atmosfera se sredinom dana i osobito poslijepodne destabilizirala. Kiše, pljuskova i grmljavine je bilo u Istri, dijelu zapadne Slavonije te osobito u Dalmaciji, na širem šibenskom i splitskom području.

Prema podacima s mreže pljusak.com na meteorološkoj postaji Borak (Omiš) palo je čak 30 litara kiše na kvadratni metar. Na meteorološkoj postaji Šibenik Dubrava palo je 17.6 mm,  u Biskom 13 mm, Hrvacama 12.8…Zabilježimo i 12 litara kiše koje je jači pljusak donio Poreču danas poslijepodne.

Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) najviše kiše je palo u Makarskoj 12 mm, a u Šibeniku 4 mm.  Na službenoj postaji Split Marjan je palo tek 0.1 mm kiše (do 20 sati).

Nakon dužeg vremena malo kiše je palo i u Dubrovniku. Današnjih 2 mm je prva količina kiše veća od 1 mm još od 26. svibnja.  Tijekom čitavog lipnja u Dubrovniku je palo tek 0.4 mm kiše. Time je ovogodišnji lipanj u Dubrovniku bio drugi najsušniji u povijesti mjerenja. Sušniji je bio samo lipanj iz 2011. godine s 0.3 mm kiše.

U Dalmaciji je danas bilo i problema s požarima. Danas je oko 15 sati izbio požar između Planog i Kaštel Štafilića. U velikoj vatrenoj stihiji stradala je i jedna kuća na najzapadnijem dijelu Kaštel Štafilića. Vatra je stigla sa zapada prema imanju na kojem su stradali kuća i nekoliko pomoćnih objekata.

Vlasnik imanja je rekao, a prenosi dlamacijadanas.hr  kako su u trenutku vatrene stihije tu bili svi članovi obitelji koje je na vrijeme uspio evakuirati.

Uslijed grmljavinskog nevremena koje je pogodilo splitsko zaleđe oko 16:30 sati udar munje uzrokovao je zapaljenje borove šume na području Donje Rupotine u Klisu. Požar se brzo počeo širiti nošen jakim udarima vjetra no brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo lokaliziran, a zatim i ugašen. Opožarena površina je nekoliko desetaka metara kvadratnih.

Upravo je splitsko i šibensko područje danas bilo najtoplije u zemlji. Najviša dnevna temperatura od 32°C je izmjerena na aerodromu Split.  U Šibeniku je izmjereno 31.3°C, na Marjanu 30.9°C,  Kninu 30.5°C, a Zadru Zemunik 30.1°C.  Drugdje duž Jadrana je temperatura dosegnula 28 ili 29°C.  U unutrašnjosti je nedjelja donijela najviše dnevne temperature od 26 do 29°C.

Požar kod Trogira – foto: Damir Jerkov

slika

slika

Dvostruka duga iznad Splita, 2.7.2017.
Foto: Rade Popadić

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned