Friday, Jan. 22, 2021

Nevrijeme s tučom, olujnim vjetrom i pijavicama pogodilo Firencu (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

19.09.2014

|

Kategorije:

Nevrijeme s tučom, olujnim vjetrom i pijavicama pogodilo Firencu (FOTO, VIDEO)

Nad sjevernom Italijom se tijekom petka sukobljavalo vrlo vruć zrak podrijetlom sa sjevera Afrike i znatno svježiji oceanski zrak sa zapada.

Tako su na jugu Italije u petak zabilježene velike vrućine. Algheru je izmjereno vrlo vrućih 36°C, a u Palarmu 35°C.

U petka ujutro su u dijelovima sjeverne Italije zabilježene snažne oluje. Jedna takva kasnoljetne oluja rano ujutro pogodila je šire područje Firence. Za vrijeme nevremena udari vjetra bili su na pragu orkanskih, pa su izmjereni udari do 116 km/h.

Ovako snažan vjetar meteorolozi su objasnili pojavom koja poznatija pod nazivom “downburst”, odnosno vrlo snažnim okomitim vjetrom koji se iz podnice oblak spušta prema tlu, te se na samom tlu rasipa na sve strane (divergencija). Olujni je vjetar lomio grane, čupao stabla i električne vodove, a oštetio je i na desetke krovova u Firenci.

Da problemu uvijek dolaze u paketu, potvrđuje podatak da su uz olujni vjetar i drugi meteorološki ekstremi pogodili ovaj povijesni talijanski grad. Tako je na obalama zabilježena snažna pijavica, a u gradu je padala tuča čija je visina ponegdje prelazila 5 centimetara. Poznata turistička atrakcija grada, Galerija Uffizi, bila je zatvorena zbog oluje. Dario Naredella izjavio je da ovakvo nevrijeme njihov grad nije pogodilo već desetljećima. Bilanca nevremena je više od 20 ozlijeđenih, od čega je pet u jednoj osnovnoj školi koja je oštećenja za vrijeme nevremena. Srećom, nitko nije teže ozlijeđen.

Izvještaj poslije nevremena kaže da su na prometnice grada pala ukupno 23 stabla i da je oštećeno 19 krovova. U drugom dijelu dana stanje se stabiliziralo, no prognostičari najavljuju još jednu olujnu noć.

Foto: MeteoWeb
f1

f2

f3

f4

f5

f6

f7

f8

f9

f10

f11

f12

f13

f14

f15

f16

f17

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić