Tuesday, Aug. 11, 2020

Njemačka, Češka, Poljska: Izmjerene rekordno visoke temperature za lipanj

Autor:

|

26.06.2019

|

Kategorije:

Njemačka, Češka, Poljska: Izmjerene rekordno visoke temperature za lipanj

Toplinski val intenzivira se i nad zapadnom i srednjom Europom. U nekoliko europskih država u srijedu su postavljeni novi temperaturni rekordi za mjesec lipanj.

U Njemačkoj je u gradu Coschenu, u blizini granice s Poljskom (stotinjak kilometara jugoistočno od Berlina) izmjereno 38.6°C, objavio je na Twitteru Njemački meteorološki zavod (DWD). Do danas je temperaturni lipanjski rekord za Njemačku iznosio 38.5°C, a održao se gotovo točno 72 godine odnosno  od 28.6.1947. DWD je objavio da su  danas na čak 51 lokaciji širom Njemačke postavljeni novi temperaturni rekordi za mjesec lipanj.

U mjestu Doksany u Češkoj izmjereno je 38.5°C, također novi lipanjski temperaturni rekord za Češku. Do danas je rekord iznosio  38.2°C (22.6.2000).

Novi lipanjski rekord je danas postavljen i u Poljskoj. U mjestu Radzyn je izmjereno 38.2°C.

Iako u Francuskoj srijeda nije donijela novi nacionalni lipanjski temperaturni rekord,  prema prosječnoj maksimalnoj temperaturi zraka za čitavu Francusku riječ je o najtoplijem lipanjskom danu u znanoj povijesti. Prosječna maksimalna temperatura u Francuskoj je  iznosila 34.9°C. Time je nadmašen dosadašnji rekord od 34.3°C iz daleke 1952. godine (30.6.1952), javlja Meteo France.

Na pet lokacija u Francuskoj u srijedu je izmjerena rekordno visoka minimalna temperatura zraka, uključujući i Nicu gdje se temperatura nije spuštala ispod 26°C.

U mjestu Clermont-Ferrand danas je izmjereno 40.9°C. To je novi apsolutni temperaturni rekord za to mjesto (za sve mjesece u godini). Francuski lipanjski temperaturni rekord iznosi 41.5°C. Taj će rekord, najvjerojatnije biti srušen tijekom četvrtka budući se očekuju temperature preko 43°C, a u „opasnosti“ će biti i apsolutni francuski temperaturni rekord od 44.1°C (12.8.2003).

Swiss Meteo javlja da je na nekoliko lokacija u Švicarskoj tijekom srijede izmjerena rekordno visoka temperatura za bilo koji mjesec u godini.

U Španjolskoj su najviše tempearture u srijedu dosegnule 39.4°C (Bilbao i Hijar).

Novi lipanjski temperaturni rekord za Njemačku – izvor: Twitter.com/DWD

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned