Saturday, Jul. 4, 2020

Nova tjedna prognoza vremena: Doznajte kada će zapuhati druga marčana bura

Autor:

|

09.03.2015

|

Kategorije:

Nova tjedna prognoza vremena: Doznajte kada će zapuhati druga marčana bura

Protekli je tjedan u Dalmaciji meteorološki bio jedan od najekstremnijih proteklih godina. Prva marčana bura donijela je pad temperature zraka i višednevnu buru koja je načinila mnogo štete. I drugdje u Hrvatskoj je bilo problema. U ovom tjednu vrijeme će ipak biti nešto mirnije. Vjetar će biti neusporedivo slabiji nego u tjednu iza nas, a bura će u četvrtak samo prolazno ojačati.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Popodne na miru Dalmacije prolazno slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

U utorak će u većini predjela biti pretežno sunčano i suho. U srednjoj i južnoj Dalmaciji u drugom dijelu dana bit će promjenjive naoblake, rijetko gdje uz mogućnost za vrlo malo kiše. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana, a u Dalmaciji popodne slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

Pretežno ili djelomično sunčano bit će tijekom srijede, u većini predjela i suho. Još je u noći u Konavlima moguća slaba kiša. Popodne i navečer vrlo malo kiše može pasti samo ponegdje na sjevernom Jadranu. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju većinom slab vjetar sa zapada i sjeverozapada. Krajem dana na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, danju će biti malo više u odnosu na utorak.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i većinom suho bit će tijekom četvrtka. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana. Tako četvrtak donosi drugu marčanu buru koja neće biti ni blizu prvoj, niti po jačini, niti po trajanju. Jutarnje temperature u laganom porastu, a najviše dnevne  u laganom padu i bit će većinom od 9 do 14°C.

U pretežno sunčani petak puhat će slaba do umjerena tramontana, u Dalmaciji još ponegdje i pojačana. Jutro i večer bit će prohladno, u zaobalju blizu 0°C, uz obalu od 5 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 8°C u Zagori do 13°C na otocima.

Subota će biti djelomično sunčana i suha. Puhat će većinom umjerena bura. Bit će prohladno, osobito noću i ujutro, kada će u zaobalju ponegdje biti i mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Krajem dana sve više oblaka, a na moru može pasti i vrlo malo kiše. Ujutro slaba do umjerena bura, do večer će zapuhati slabo jugo. Zadržat će se prohladno za dio godine.

KOPNO:

Danas suho, a očekujemo i duža sunčana razdoblja. Najviše oblaka u gorskim krajevima, na Kordunu, Banovini i Pokuplju. Ujutro može biti mraza, a tijekom dana umjerenog istočnog i sjeveroistočnog vjetra. Jutarnja temperatura zraka od -5 do 2, a najviša dnevna između 7 i 11 Celzijevih stupnjeva. Bioprognoza dobra.

U utorak ugodno i zdravo vrijeme. Bit će suho, a očekujemo i duža sunčana razdoblja. Ujutro se očekuje mraz uz minimalnu temperaturu od -6 do 0°C, a ponegdje je moguća i kratkotrajna magla. Danju uz puno sunca i slab vjetar ipak ugodno toplo uz najvišu temperaturu u većini mjesta oko 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva. Bioprognoza odlična pa ćemo se osjećati jako dobro.

U srijedu u početku suho i djelomično sunčano. Jutro prohladno sa slabim mrazom, a najviša dnevna temperatura polako će rasti prema 15 Celzijevih stupnjeva. Naime, dolazi nam lagana južina pa će zato malo zatopliti. Više oblaka očekujemo popodne i osobito navečer kad možda padne i malo slabe kiše, u gorju malo snijega. Oborina će biti malo i relativno brzo će prijeći preko nas. Zapuhat će umjeren, krajem dana i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Druga polovica tjedna će biti promjenjivija i opet malo hladnija. Naime, dolazit će nam malo vlažniji i hladniji zrak s istoka i sjeveroistoka. On u sebi nema jako puno vlage pa se ne očekuju neke obilnije oborine, ali će uz više oblaka ipak postojati mogućnost za slabu kišu, u višim predjelima i malo slabog snijega. Puhat će umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od -1 do 4, a najviša dnevna većinom između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Slični vremenski uvjeti zadržat će se onda i u petak i tijekom vikenda. Više oblaka nego sunca, a moguća je povremeno i nekakva slaba kišica, u gorju slab snijeg. Bit će svježe uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Taj vjetar dodatno pojačava osjećaj hladnoće. Inače, ožujak je kod nas najvjetrovitiji mjesec u godini pa nas ne treba čuditi da stalno nešto puše. Jutarnja temperatura bit će oko nule, u slučaju vedre noći bez vjetra i do -5°C, a najviše dnevne vrijednosti uglavnom od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

Slično prohladno bi ostalo i u ponedjeljak.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov