Saturday, Jul. 4, 2020

Novi svibanjski temperaturni rekord u Europi: U Španjolskoj izmjereno 42.9°C

Autor:

|

14.05.2015

|

Kategorije:

Novi svibanjski temperaturni rekord u Europi: U Španjolskoj izmjereno  42.9°C

U prvom svibanjskom tjednu na jugu Italije je izmjerena rekordno visoka temperatura za peti mjesec u godini  na području Europe.  U mjestu Catananuova na Siciliji temperatura se popela do 41.9°C. Taj se temperaturni rekord uspio održati samo jedan tjedan budući se danas u  Španjolskoj mjere novi temperaturni ekstremi.  Po podacima Meteorološkog zavoda Španjolske  (AEMET)  na najmanje četiri  meteorološke postaje u provinciji Valencija na istoku Španjolske su izmjerene temperature  više od rekorda postavljenog prije tjedan dana.

U mjestu Carcaixent  temperatura se popela do 42.9°C.  Temperature više od dosadašnjeg  europskog rekorda za svibanj su: 42.7°C u Xativi, 42.6°C u mjestu Algemesi i 42.5°C u Valenciji.  Današnja temperatura od 42.5°C u Valenciji je čak za 6.3°C viša od dosadašnjeg svibanjskog temperaturnog rekorda. ujedno je i 4.1°C viša od temperaturnog rekorda za mjesec lipanj, te treća najviša temperatura ikad izmjerena u Valenciji u znanoj povijesti tj. od 1869. godine.

U  pokrajini Valencija su jučer i danas izmjerene temperature koje su više i od lipanjskih temperaturnih rekorda, a ponegdje su i blizu rekordno visokih temperatura za bilo koji mjesec.  Novi svibanjski temperaturni rekordi za najvišu temperaturu su postavljeni u Madridu, Sevillu, Cordobi, Granadi i mnogim drugim mjestima.

Na Kanarskim otocima (aerodrom Lanzarote) u srijedu je izmjereno čak 42.6°C. Riječ je o novom temperaturnom rekordu za svibanj koji je čak za 6°C viši od starog rekorda. On je iznosio 36.6°C od 24. svibnja 1986. godine.

Vrućine su zahvatile i Portugal.  U mjestu Beja izmjerena je temperatura od 40.0°C što je novi svibanjski temperaturni rekord za Portugal. Stari je iznosio 39.5°C od 28.5.2001.

 Maksimalne temperature u Španjolskoj 14.5.2015. (izvor: AEMET)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned