Thursday, Jul. 16, 2020

Obilan snijeg u gorju, moguć ponegdje i u nizinama, na Jadranu lokalno nevrijeme

Autor:

|

11.11.2016

|

Kategorije:

Obilan snijeg u gorju, moguć ponegdje i u nizinama, na Jadranu lokalno nevrijeme

Današnji oblaci uvod su u jaču promjenu vremena koja će kulminirati u noći na subotu i u prvom dijelu subote. Donosi nam je sredozemna ciklona koja će se svojim centrom sutra premještati preko Jadrana dalje na istok.

Ciklona već danas donosi mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu, a oni su bili znatno češći prošle noći i u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji nego južnije i istočnije, gdje je bilo i dužih sunčanih razdoblja.

Dijelove otoka Krka noćas je zabijelila jaka tuča koju su neki mediji zamijenili za snijeg.

U drugom dijelu subote slijedi stabilizacija vremena, a uz buru i tramontanu temperature će osjetno pasti. To će biti uvod u stabilniju i još hladniju nedjelju s jutarnjim mrazom u unutrašnjosti.

JADRAN:

U prvom dijelu subote u većini predjela oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U dijelu Dalmacije moguće je i nevrijeme s tučom i većom količinom oborina. U višem gorju padat će snijeg, a snježna granica u Dalmatinskoj zagori prolazno se može spustiti na oko 500 metara nadmorske visine. Prestanak oborina i djelomično razvedravanje, koji će već ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, postupno će se popodne širiti na njegov ostatak. Umjerena do jaka bura i tramontana zapuhat će na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će prijepodne puhati umjren do jak lebić i pulenat. Zbog premještanja ciklonalnog centra moguća je i ciklonalna plima, osobito u južnoj Dalmaciji. Na otvorenom moru Dalmacije sredinom dana zapuhat će olujna tramontana, a do večeri umjerena do pojačana tramontana zapuhat će u cijeloj Dalmaciji. Jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne bit će neznatno više od jutarnjih. U drugom dijelu dana, a osobito navečer, posvuda osjetan pad temperature.

nedjelju će u Dalmaciji biti pretežno sunčano. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Uglavnom je na moru i na otocima prolazno moguća slaba kiša. Puhat će slaba do umjerena bura, navečer će jačati kada će podno Velebita biti jaka do olujna. Jutro će biti hladno, osobito u Zagori s minimalnim temperaturama od -2 do 2°C, drugdje od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 5 do 8°C u zaobalju, od 8 do 13°C uz obalu i na otocima.

Prohladno i većinom suho bit će i u prvom dijelu nadolazećeg tjedna. Malo kiše moguće je krajem ponegdjeljka i u noći na utorak. Postupno toplije vrijeme očekuje nas od četvrtka.

UNUTRAŠNJOST:

Do kraja dana oblačno sa sve češćom i jačom kišom koja će se postupno širiti prema istoku. U gorju će tijekom večeri kiša okrenuti na snijeg kojeg u višim zonama može pasti više od 30 cm, a u noćnim satima snježna granica će se spuštati prema nizinama. Zapuhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova uz postupni pad temperature.

Sutra oblačno i hladno, povremeno s oborinama. U gorju obilan snijeg, ukupna visina može biti između 20 i 40 cm! U nizinama će oborine biti u miješanom obliku između kiše i snijega, ali je moguća da se i neke nizine zabijele s nekoliko centimetara snijega ili bljuzge. Prema kraju dana postupan prestanak oborina. Bit će vjetrovito uz umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka cijeli dan između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva. U gorju i malo hladnije pa je moguća poledica.

U nedjelju suho i djelomično sunčano, ali hladno. Puhat će povremeno umjeren sjeverac. Jutarnja temperatura od -5 do 0, a najviša dnevna između 1 i 6 Celzijevih stupnjeva.

Detaljnu tjednu prognozu vremena pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Kristijan Božarov