Monday, Apr. 6, 2020

Obilan snijeg zatrpao Alpe (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

09.01.2018

|

Kategorije:

Obilan snijeg zatrpao Alpe (FOTO, VIDEO)

Početak godine na Sredozemlju protječe u znaku utjecaja sredozemne ciklone. Ciklona se proteklog vikenda formirala nad Pirinejskim poluotokom. U središnjim dijelovima Španjolske je proteklog vikenda pao obilniji snijeg. Nekoliko tisuća ljudi je u noći od subote na nedjelju ostalo blokirano u snježnoj mećavi na autocesti u široj okolici Madrida. Istovremeno su obalna područja Španjolske pogodila  jaka grmljavinska nevremena, a bilo je i pijavica. Snijeg je početkom tjedna prekrio i pustinjska područja na sjeveru Alžira, na oko 1000 metara nadmorske visine.

Tijekom ponedjeljka se ciklona preko zapadnog Sredozemlja premještala prema Italiji. Čitava Azurna obala i susjedni dijelovi Italije su bili zahvaćeni nevremenom. Uz, za doba godine neuobičajeno intenzivnu i dugotrajnu grmljavinsku aktivnost. I dok je u nižim predjelima, uz  neuobičajeno toplo vrijeme za doba godine pala obilnija kiša, u višim predjelima Alpa pao je i pada vrlo obilan snijeg.

Prema izvještajima koje objavljuje portal Severe Weather Europe u zimovalištima na jugoistoku Francuske, sjeverozapadu Italije te u Švicarskoj je palo i više od dva metra novog snijega.

Zermatt, jedno od najpoznatijih skijališta u Švicarskoj, odsječeno je od svijeta zbog obilnog snijega koji je padao ovih dana, piše HRT.

Trenutačno imamo oko 13.000 turista u Zermattu, u kantonu Valaisu, na jugozapadu zemlje, rekla je za AFP čelnica skijališta Janine Imesch. Zasad nitko ne može doći ni otići iz skijališta i moguć je prekid u opskrbi električnom energijom, piše na internet stranici skijališta.

“Ne može se skijati ni šetati, ali je mirno i pomalo romantično. Nema straha”, komentirala je Imesch.

Skijalište će o daljnjim koracima odlučiti nakon izvida zrakoplovom iznad tog područja. Zbog blatnih bujica, odrona kamenja i opasnosti od lavina zatvoreno je nekoliko cesta u kantonu Valaisu. Za to je područje proglašen peti, najviši, stupanj opasnosti od lavina.

Cervinia, Italija – video: Natural Disaster

Tignes, Francuska (1800 mnv), foto: Severe Weather Europe

Cervina, Italija (2000 mnv), foto: Severe Weather Europe

Sestriere Italija, foto: – http://www.quotidiano.net

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned