Thursday, Oct. 22, 2020

Objašnjena viđenja misterioznih svjetala kod većih potresa (FOTO)

Autor:

|

04.01.2014

|

Kategorije:

Objašnjena viđenja misterioznih svjetala kod većih potresa (FOTO)

Sve donedavno viđenje svjetala prethodno velikim potresima znanstvenici su odbacivali kao znanstveno neutemeljene teorije. Takvom zaključku ponajviše je pomogla činjenica da su mnogi ta svjetla povezivali s NLO-ima.

Ipak ta svjetla nisu nužno halucinacija povezana s “malim zelenima”. “Svjetla prije potresa su stvarni fenomen, nisu NLO-i”, ističe geolog Robert Thériault iz Ministarstva prirodnih resursa kanadske države Quebec, a prenosi Nature. “Ta se svjetla mogu znanstveno objasniti”, dodaje.

Thériault je s kolegama prikupio dokumentirana viđenja tog fenomena koja datiraju sve do unazad 400 godina i 17. stoljeća te u većini njih pronašao čudne sličnosti. Od ukupno 65 viđenja, njih 63 su se dogodila uzduž vertikalnih pukotina tektonskih ploča.

slika

Potencijalni rani sustav upozorenja

Kad se ploče trljaju jedna od drugu duž tih racjepa stvara se električni naboj, koji može putovati prema površini te u interakciji s atmosferom stvoriti svjetlost.

Kad naprezanja uzrokovana potresom pogode stijene, ona razbijaju njezine kemijske spone…. praveći rupe pozitivnog naboja. Te ‘p rupe’ mogu se vertikalno kretati prema površini, stvarajući jaka lokalna električna polja koja mogu proizvesti svjetlo.

Postojanje tih “p rupa” predložio je još 2003. znanstvenik Friedemann Freund te rekao kako su u normalnim uvjetima one zapravo u stanju mirovanja.

Širenje ove spoznaje moglo bi se iskoristiti kao potencijalni sustav za upozorenje pred takve katastrofalne potrese.

Jedan stanovnik L’ Aquili u Italiji , požurio svoju obitelj iz njihove kuće na sigurno , nakon što je vidio bljeskove svjetlosti dva sata prije glavnog udara u 2009.

” To je jedan od rijetkih dokumentiranih događaja kada je netko reagirao na pojavu svjetla prije potresa, ” rekao je g. Theriault .

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Miro Lelas