Tuesday, Jul. 7, 2020

Od hladnoće u Europi umrlo najmanje 47 osoba

Autor:

|

28.02.2018

|

Kategorije:

Od hladnoće u Europi umrlo najmanje 47 osoba

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, dosad je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici. 

‘Zvijer s istoka’, ‘Sibirski medvjed’, ‘Snježni top’ – razni su nazivi za ono s čime se Europa suočava. I za zimu neuobičajena polarna hladnoća okovala je Stari kontinent. Od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šestero u Češkoj, petero u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, po dvoje u Italiji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jedna u Nizozemskoj i najmanje jedna u Španjolskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedmero ljudi.

Ujedinjeno Kraljevstvo proživljava najhladniji tjedan u pet godina. Gust snijeg zaustavlja promet i zatvara stotine škola. Britanski meteorolozi potvrđuju da će se snježne oluje i dalje širiti po sjeveroistočnoj Engleskoj i istočnoj Škotskoj. U idućim danima najavljuju probleme u opskrbi električnom energijom i prekide komunikacijskih linija. I početkom ožujka neka bi područja mogla biti hladnija od Arktičkog kruga.

Osim Hrvatske, cijela se regija smrzava – temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na -21 °C, u Lubecku na sjeveru Njemačke -20 °C, na jugu Poljske -19 °C, u belgijskom Liegeu -18 °C, a u okolici Londona -10 °C. Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

U Švicarskoj, u Glattalpu, na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je -36 °C. Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za ‘najledeniji posao u Austriji’ dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno obavljaju mjerenja. Za sva mjerenja treba im oko sat vremena na -32 °C, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće kreće se oko -60 °C.

Snijeg i hladni vjetrovi s Baltika paraliziraju i na jaku zimu naviknutu Švedsku. Najteže su pogođena područja južnog Östergötlanda i Kalmaara. Na otoku Ölandu autobusni promet je otkazan, ne voze ni vlakovi. Stanje zimske prometne paralize, a u nekim i prijetnje za život, posebno beskućnika, uglavnom je jednako u većem dijelu središnje i istočne Europe. (HRT)

Temperature zraka u Europi u srijedu ujutro  28.2.2017. – Izvor: Facebook/Severe Weather Euorpe

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned