Monday, Apr. 6, 2020

Oluja u Nizozemskoj odnijela četiri života

Autor:

|

18.01.2018

|

Kategorije:

Oluja u Nizozemskoj odnijela četiri života

Četiri osobe poginule su u Nizozemskoj u snažnoj oluji koja je pogodila i susjednu Njemačku, rušeći stabla, prevrćući kamione i uzrokujući otkazivanje stotina letova.

Nizozemske vlasti su zbog snažnog nevremena obustavile sve letove prema amsterdamskoj zračnoj luci Schipol i iz nje te prekinule promet na većini željezničkih pravaca, javlja BBC. U zemlji je proglašeno ozbiljno, “crveno upozorenje” na opasnost od teške vremenske nepogode.

Brzina vjetra penje se i do 140 kilometara na sat te zračna luka Schipol, jedna od najprometnijih u Europi, za sada ne može sa sigurnošću reći kada će zrakoplovi poletjeti. Na Twitteru su brojni Nizozemci objavili fotografije sa srušenim stablima i prevrnutim kamionima.

Policija je zatvorila središte Almere, grada od 200.000 stanovnika, istočno od Amsterdama i preko društvenih mreža upozorila ljude da budu oprezni i ostanu u svojim domovima.

Na internetskoj stranici ministarstva prometa navodi se da su snažni udari vjetra prevrnuli na cestama 17 kamiona. Od siline vjetra uništene su željezničke pruge i električni vodovi, prenosi BBC.

Orkan pogodio i Njemačku 

Orkan Friederike s naletima vjetra i do 160 km/h u većim je dijelovima Njemačke potpuno zaustavio zračni i željeznički promet, a vlasti apeliraju na građane da ne napuštaju stanove bez nužne potrebe. U nekoliko saveznih pokrajina otkazana je nastava u osnovnim i srednjim školama.

U Ruhrskoj oblasti, koja se prva našla na udaru orkana koji je stigao sa sjeverozapada, jak vjetar je odnio krovove s brojnih zgrada i rušio stabla.
U tom dijelu Njemačke je oko 100.000 stanovnika ostalo bez električne energije zbog oštećenja na mreži dalekovoda.

U Duisburgu je grad sirenama za uzbunu građane upozorio na opasnost od orkana. Nakon što je u susjednoj Nizozemskoj obustavljen promet u zračnoj luci Amsterdam, oko podneva je potpuno ili djelomice obustavljen promet u zračnim lukama Koeln/Bonn, Frankfurt i Muenchen. Očekuje se da će orkan u popodnevnim satima dosegnuti istok Njemačke. (HRT)

Naslovna slika: Amsterdam, 18.1.2018. (AP Photo/Peter Dejong)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned