Saturday, Jul. 11, 2020

Olujna ciklona pred vratima! Pljuskovi, vjetar, plima, snijeg…

Autor:

|

29.01.2015

|

Kategorije:

Olujna ciklona pred vratima! Pljuskovi, vjetar, plima, snijeg…

Naslovna fotografija: Feđa Klarić

Najznačajnije obilježje ove ciklone neće biti niti snijeg niti pad temperature zraka, već opasni vjetrovi trećeg kvadranta na moru, koji će u kombinaciji s izraženom ciklonalnom plimom donijeti mnogo problema obali i otocima. U petak se očekuju veći poremećaji u pomorskom prometu,  a u dijelovima unutrašnjosti će biti snijega!

JADRAN:

Samo kratak predah od ciklone s  početka aktualnog tjedna imali smo u srijedu, no već tijekom četvrtka uslijedilo je novo naoblačenje u cijeloj Dalmaciji. Ponegdje su počele i prve oborine. Da nam stiže jaka promjena vremena možemo vidjeti po izraženom padu tlaka zraka. U Dalmaciji je do 16 sati tlak zraka posljednja 24 sata pao za oko 10 milibara, a na sjevernom Jadranu za više od 15. Izraženi pad nastavit će se i sljedeća 24 sata. Tlak pada jer smo pali pod utjecaj prostrane i vrlo duboke ciklone, čiji se centar nalazi oko zapadne Norveške i Sjevernog mora. Njen frontalni sustav stigao je do srednjeg Sredozemlja, gdje se formira jaki sekundarni ciklonalni centar koji će se sredinom petka naći nad sjevernim Jadranom, a zatim će se preko kontinentalne Hrvatske premještati dalje na sjeveroistok. U središtu ove ciklone koju je Crometeo tim nazvao Mirjana, tlak zraka past će ispod 970 milibara (hektopaskala), što je najniži tlak zraka zabilježen u Hrvatskoj posljednjih godina.

Ovako duboka i snažna ciklona donosi nam mjestimice obilnu kišu, pa i nevrijeme, u planinama snijega, a snijega bi u noći na subotu nakratko moglo biti ponegdje čak i do obale. Ipak, najznačajnije obilježje ove ciklone neće biti niti snijeg niti pad temperature zraka, već opasni vjetrovi trećeg kvadranta na moru, koji će u kombinaciji s izraženom ciklonalnom plimom donijeti mnogo problema obali i otocima. Valovi i plima mogli bi stvarati štetu u nezaštićenim lukama, stoga je posljednji trenutak da vlasnici zaštite svoje brodice. U petak se očekuju veći poremećaji u pomorskom prometu.

Feđa Klarić

Da je meteorološka situacija vrijedna pažnje potvrđuje i crveni, najveći stupanj upozorenja kojega je izdao DHMZ unutar MeteoAlarm sustava.

U petak će prevladavati oblačno. Kiša će biti česta, a lokano će biti pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Kasno poslijepodne i navečer na dijelu sjevernog Jadrana snježna granica se može spustiti sve do mora, prvo na sjevernom, a potom i na srednjem Jadranu. U višem gorju past će lokalno obilan snijeg. U početku će puhati umjereno do jako, ponegdje i olujno jugo, oštro i lebić, na moru i ponegdje uz obalu mogu imati orkanske udare preko 120 km/h. U drugom dijelu dana puhat će lebić i pulenat koji će se sa sjevernog Jadrana širiti prema Dalmaciji. Kasno navečer na moru pojačana tramontana i pulenat, uz obalu sjevernog i dijela srednjeg Jadrana slaba bura. Očekuje se i izraženija ciklonalna plima koja će u kombinaciji s visokim valovima plaviti niže dijelove obale. Jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Sredinom dana na sjevernom Jadranu i većem dijelu Zagore od 5 do 10°C, drugdje u Dalmaciji od 10 do 15°C. Navečer posvuda osjetno hladnije, osobito u zaobalju gdje će temperature u mnogim predjelima biti oko 0°C.

Subota će biti vrlo promjenjiva. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, te će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine, iako u većini predjela manje nego u petak. U zaobalju će biti i kiše i snijega, a susnježica se može javiti samo ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana, još u noći i ponegdje uz obalu sjeverne i srednje Dalmacije. Ujutro će puhati umjereno i pojačano jugo i lebić, danju će okretati na pulenat i tramontanu, a večer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C.

Nedjelja će donijeti nastavak nestabilnog vremena u Dalmaciji. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, te će povremeno uz obalu biti kiše, u Zagori oborine na granici kiše i snijega, a u planinama snijega. Na sjevernom Jadranu znatno više suhog i sunčanog vremena u odnosu na Dalmaciju. Veći dio dana puhat će slab do umjeren pulenat i tramontana, navečer slaba bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 8 do 12°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, vrijeme će se u ponedjeljak i dijelu utorka samo prolazno smiriti uz blagi pad temperature zraka. Krajem utorka novo jačanje juga i naoblačenje kao uvod u novo jače pogoršanje vremena s kišom i snijegom sredinom sljedećeg tjedna.

KOPNO:

U petak puno oblaka, povremeno s oborinama. U većini nizinskih predjela kiša, u gorju susnježica i snijeg. Malo snijega očekuje se i u nizinskim krajevima, osobito sjeverne Hrvatske prema kraju dana. U noći slabljenje i prestanak oborina, ali će prije prestanka posvuda okrenuti na snijeg uz moguć tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren i jak jugozapadni, južni i jugoistočni vjetar, s prolaskom fronte navečer prolazno jak sjeverac. Temperatura zraka ujutro od 0 do 4, a danju od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva, na istoku možda i do 10°C, a kasno popodne i navečer će zahladiti. Tlak zraka će biti vrlo nizak, samo oko 975 hektopaskala, što će pojačati tegobe meteoropatima.

Subota donosi smirivanje vremenskih prilika, ali ne i potpunu stabilizaciju. Vjetar će biti puno slabiji, uglavnom južnih smjerova. I oborina će biti puno manje, ali su i dalje moguće, osobito prema kraju dana. U gorju većinom kao snijeg, a u nizinama susnježica ili snijeg. Najveća šansa za snijeg je u noći sa subote na nedjelju, osobito u zapadnijim područjima. Temperatura zraka ujutro u većini mjesta malo ispod nule pa je moguća poledica, a danju većinom od 1 do 5°C, u gorju malo niža. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova, a nastavit će se i razdoblje nepovoljne bioprognoze uz nizak tlak zraka.

Slično vrijeme bi se nastavilo i u nedjelju.  Promjenjivo uz puno oblaka i povremene oborine. U gorju snijeg, a i u nizinama će biti uglavnom susnježice ili snijega, najmanje na istoku gdje će biti i najtoplije. U većini mjesta stvorit će se snježni pokrivač, naravno deblji u gorju, a u dijelovima Slavonije možda ni ne bude snijega. Vjetar uglavnom slab. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na subotnju ili će samo malo pasti.

 Početak novog tjedna bit će malo stabilniji. Dosta oblaka s kraćim sunčanim razdobljima. Jutra će biti hladna uz pojavu slabog mraza, ali dnevna temperatura će ipak biti u laganoj pozitivi. Upozoravamo na mogućnost poledice u noćnim i jutarnjim satima. Utjecaj nove ciklone mogao bi stići oko srijede i osobito u četvrtak kad se ponovno povećava šansa za oborine, susnježicu ili snijeg, ali još ne znamo u kojoj količini. Čini se da će oko četvrtka biti malo hladnije pa je vjerojatniji snijeg nego kiša.

 

Prognoza visine snijega u subotu ujutro (MeteoAdriatic)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov