Wednesday, Aug. 5, 2020

Oman: U jednom danu pala dvogodišnja prosječna količina kiše

Autor:

|

27.05.2018

|

Kategorije:

Oman: U jednom danu pala dvogodišnja prosječna količina kiše

U noći od petka na subotu jug Omana, u blizini granice s Jemenom, pogodio je tropski ciklon (uragan) nazvan Mekunu. Središte ciklona treće kategorije s vjetrovima prosječne brzine 185 km/h je ušlo na kopno, četrdesetak kilometara od trećeg po veličini Omanskog grada Salalaha.  Mekunu je najjači ciklon u znanoj povijesti koji je pogodio taj dio Omana i jedan od najjačih u povijesti Omana.

Prema dosad objavljenim podacima, u Omanu i na jemenskom otoku Socotra, život je izgubilo šest osoba. Na Socotri se još trideset ljudi smatra nestalima.

Omanski meteorološki zavod je objavio podatke o količini kiše koja je pala na  području koje je pogodio ciklon. U Salalahu je u 24 sata od petka na subotu palo 278.2 litara kiše na kvadratni metar. To je više kiše nego što prosječno padne u 2 godine. Naime, prosječna godišnja količina kiše u Salalahu je oko 130 litara na kvadratni metar.  Ukupno je u 4 dana od 23. do 27. svibnja 2018., piše Times of Oman, u Salalahu palo 617 litara kiše.  Još neke količine kiše koje je donio ciklon Mekunu su: Taqah 275 mm, Mirbat 221 mm, Rakhyoot 214 mm, Thumrait 196 mm, Sadah 180 mm. Prosječno u Omanu godišnje na metar kvadratni padne 117 litara kiše, prema pisanju Times of Oman.

Obilna kiša je dovela do poplava i brojnih odrona u planinama koje okružuju obalno područje koje je pogodio ciklon.

Prije i poslije ciklona Mekunu (izvor: twitter.com/Sultanate_news)

slika

Ciklon Mekunu nad Arapskim poluotokom, 27.5.2018. (Twitter.com/OmanMeteorology)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned