Tuesday, Apr. 7, 2020

Omiš bogatiji za modernu meteorološku postaju

Autor:

|

15.01.2016

|

Kategorije:

Omiš bogatiji za modernu meteorološku postaju

Od četvrtka navečer javno su dostupni meteorološki podaci s automatske meteorološke postaje u Omišu. Osnovna škola Josip Pupačić kupila je i instalirala modernu postaju marke Davis Vantage Pro2 plus. Uz uobičajene parametre, poput temperature, vlažnosti i tlaka zraka, brzinu i smjera vjetra, količine oborina, ova postaja također mjeri količinu UV zračenja, broj sunčanih sati, evaporaciju…

Svi internet korisnici podacima će, među ostalim, moći pristupiti putem Crometeo mreže postaja Pljusak.com, ali sa školskih web stranica.

Omiška škola od 2013. godine sudjeluje u GLOBE projektu. Profesori i školski GLOBE voditelji, Tamara Banović Ivica Štrbac, zaslužni su da su učenici ove omiške škole ostvarili respektabilan rezultat na posljednjem državnom GLOBE natjecanju.

– Postavljanje automatske meteorološke škole zasigurno će pomoći našim učenicima da detaljnije upoznaju meteorološke specifičnosti kraja u kojem živimo, a drago nam je i da će podaci biti dostupno javnosti. U ovom projektu imali smo podršku naše ravnateljice, gospođe Davorke Deur, na čemu joj posebno zahvaljujemo –  kazala je Tamara Banović, voditeljica GLOBE projekta u OŠ Josip Pupačić-Omiš.

– Omiš ima vrlo zanimljivu klimu. Zbog kanjona Cetine, ovdje se hladni zrak iz Zagore često prelijeva u topli Mediteran. I Cetina također djeluje na mikroklimu, stoga će biti zanimljivo pratiti i sustavno obrađivati podatke koje ćemo dobiti s ove postaje – govori nam profesor geografije Ivica Štrbac.

Meteorološke podatke iz Omiša možete u realnom vremenu pratiti na ovom LINKU.

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić