Sunday, Jul. 12, 2020

Ophelia: Deseti uzastopni uragan na Atlantiku na putu prema Irskoj

Autor:

|

12.10.2017

|

Kategorije:

Ophelia: Deseti uzastopni uragan na Atlantiku na putu prema Irskoj

Vrlo aktivna sezona uragana na Atlantiku  nastavlja se i u listopadu. Nakon što je uragan Nate prošlog  vikenda pogodio jug SAD-a, u ponedjeljak je nad središnjim Atlantikom formirana nova tropska oluja nazvana Ophelia. Oluja je u srijedu 11. listopada ojačala i postala uragan prve kategorije jakosti.

Tijekom četvrtka Ophelia i dalje jača pa su prosječni vjetrovi dosegli brzinu od 150 km/h, što je na gotovo na gornjoj granici uragana prve kategorije (uragan kategorije 2 ima najjače  vjetrove stalne  brzine od 154 do 177 km/h). Ophelia se nalazi oko 1100 kilometara jugozapadno od Azora.  Tijekom subote bi, i dalje kao uragan prve kategorije trebala proći stotinjak kilometara od najjužnijeg azorskog otoka Santa Maria. Potom će se uragan uputiti prema sjeverozapadnim obala Europe te bi se tijekom ponedjeljka trebala proći blizu Irske.  Ophelia će se tada već transformirati u snažnu  post-tropsku ciklonu koja će početkom slijedećeg tjedna Irskoj i Velikoj Britaniji donijeti jake vjetrove s orkanskim udarima  i obilnu kišu.

Dok se tijekom vikenda uragan Ophelia bude približavao Irskoj nad europskim  kopnom  (uključujući i naše krajeve) će se zadržavati prostrana anticiklona koja će osigurati niz dana s stabilnim i iznadprosječno toplim vremenom.

Ophelia je deseti uzastopni uragan na Atlantiku u 2017. godini. Prvi uragan ove godine na Atlantiku je formiran početkom kolovoza (Franklin), a potom je uslijedio niz uzastopnih uragana uključujući i devastirajuće uragane Harvey, Irma i Maria.  U znanoj povijesti (a podaci o tropskim olujama i uraganima postoje od 1851. godine) samo je  još u tri godine  formirano deset uragana u nizu. Zanimljivo posljednji puta još u 19. stoljeću odnosno 1893. godine. Prije toga deset uzastopnih uragana je formirano i 1886. i 1878. godine. U to doba nije bilo satelitskog praćenja tropskih oluja i uragana, nego su bilježeni tropski sistemi koji su pogodili kopno ili su se njihove putanje „križale“ s brodskim rutama. Slabije tropske oluje, a vjerojatno i poneki  uragan vjerojatno su ostali i nezabilježeni, pogotovo ako su se zadržavali nad otvorenim oceanom, kao što je to slučaj s Opheliom.

Ophelia je i petnaesta imenovana tropska oluja sezone na Atlantiku. Ukupni ACE indeks je već dosegnuo vrijednost 211. Time je 2017. već sada postala (prema ACE indeksu) sedma najaktivnija godina u znanoj povijesti tj. od 1851. godine. ACE indeks je brojčani pokazatelj koji mjeri količinu energije tropskih oluja i uragana (prema stalnoj  brzini najjačih vjetrova za vrijeme života oluje tj. uragana). Po tom je kriteriju rekordna bila 1933. godina (ACE 259). Na drugom mjestu je 2005. godina s ACE indeksom od 245). Te 2005. godine na Atlantiku je imenovano 28 tropskih oluja, a njih čak 15 je postalo uraganima što je rekordan broj za jednu godinu. Prije 2017. samo je još u 7 godina formirano 10 uragana (zadnji puta 2012. godine). U još 7 godina je formirano od 11 do 15 uragana.

Satelitske  snimka uragana Ophelia, 12.10.2017.

slika

Prognoza putanje i intenziteta uragana Ophelia, 12.10.2017.

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned