Saturday, Jul. 4, 2020

Ophelia postala uragan treće kategorije; Irsku će pogoditi kao snažna post tropska ciklona

Autor:

|

14.10.2017

|

Kategorije:

Ophelia postala uragan treće kategorije;  Irsku će pogoditi kao snažna post tropska ciklona

Uragan Ophelia nastavlja svoj put preko istočnog Atlantika prema sjeverozapadu Europe. Tijekom subote 14. listopada Ophelia je, iako se to nije očekivalo postala snažan uragan  (tzv. „major hurricane“) treće kategorije. Još nikad u znanoj povijesti (od 1851. godine) niti jedan uragan na Atlantiku nije postao uragan treće kategorije na tom dijelu Atlantika. Ophelia se je status treće kategorije dosegnula na  poziciji  34.8°N, 26.6°W. Tako je postala „najistočniji“ snažan uragan na Atlantiku.

Uragan se kreće južnije od otočja Azori, i od njega je udaljen oko 350 kilometara. Prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra uragana iznosi 185 km/h, uz tlak od 960 mb u središtu.   Ophelia je i šesti snažni uragan (kategorije 3 ili više) na Atlantiku u 2017. godini. Zadnji puta je šest snažnih uragana nastalo 2004. godine. Samo u dvije godine (1961. i 2005.) Atlantik je „proizveo“ sedam snažnih uragana.

Tijekom nedjelje uragan će se ubrzano kretati prema sjeverozapadu Europe odnosno prema Irskoj. Zapadne obale Irske Ophelia bi trebala pogoditi tijekom ponedjeljka. Do tada će biti završen proces njene tranzicije u post tropsku ciklonu. Izgledno je da će (bivši uragan) Ophelia biti jedna od najjačih ciklona koja je pogodila Irsku u znanoj povijesti. Kako će centar Ophelie pogoditi ili proći tik uz najzapadnije oble Irske, cijeli će se otok naći na najjačoj desnoj strani ciklone.  Irski meteorološki zavod je izdao „crveno“ upozorenje  zbog olujnih i orkanskih vjetrova koji se očekuju. Prognozira se vjetar prosječne brzine od 60 do 80 km/h s udarima i do 130 km/h, ne samo uz obalu nego i na većem dijeli Irske.

Prognostička karta za nedjelju 15.10.2017. (Institut za meteorologiju, Berlin) – uragan Ophelia na putu prema Irskoj

slika

Satelitska snimka uragana Ophelia, 14.10.2017.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned