Monday, Jul. 6, 2020

Opširna prognoza: Stiže prava zima!

Autor:

|

05.02.2015

|

Kategorije:

Opširna prognoza: Stiže prava zima!

Duboka sredozemna ciklona već nam dva dana donosi nestabilno vrijeme. Ipak, čini se da bi glavnina oborina mogla tek biti ispred nas. Za razliku od ostatka zemlje, Dalmacija do kraja tjedna neće imati snježnih oborina, osim u najvišem gorju. U dane vikenda bura će otjerati kišu, ali i donijeti lagan pad temperature zraka. Pravo zahlađenje stiže nam krajem nedjelje i osobito u noći na ponedjeljak, što će biti uvod u pravu zimsku hladnoću sljedećeg tjedna. Iako se u Dalmaciji vjerojatno neće ponoviti hladnoće s kraja prošle godine, čak uz obalu i na otocima temperature zraka padat će ispod 0°C. Zahlađenje će većinom biti praćeno suhim vremenom. U unutrašnjosti će tijekom četvrtka i osobito petka biti obilnog snijega, u gorju preko pola metra novog, a i u zapadnijim nizinskim područjima snijega će biti puno. Na krajnjem istoku prvo kiša, a zatim malo snijega krajem petka i u subotu.

JADRAN:

Četvrtak donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme. Manje kiše i više suha vremena bit će u prvom dijelu dana, a kiša će najčešća i najobilnija biti navečer, kada se mjestimično očekuju izraženiji grmljavinski pljuskovi ponegdje praćeni sugradicom i tučom. U unutrašnjosti Istre, zaleđu Kvarnera i u velebitskom kanalu mjestimice su mogući susnježica i snijeg. Najmanje kiše očekuje se na jugu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka do olujna bura, podno Velebita ponegdje i orkanska. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo, na moru s olujnim udarima, a navečer će na sjeveru Dalmacije okrenuti na umjerenu do jaku buru i levant. Minimalne jutarnje temperature od 0°C u zaleđu Kvarnera do 13°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu većinom od 3 do 8°C, u Dalmaciji od 8 do 16°C.

Umjereno do znatno oblačno bit će u petak. Više kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom bit će ujutro, a više suha vremena u drugom dijelu dana, osobito navečer kada će u mnogim predjelima nastupiti djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu susnježice i snijega ponegdje može biti do obale, a u Dalmaciji će snijega biti samo u planinama. Na sjeverom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna i orkanska. Južnije od Šibenika umjereno i pojačano jugo i levant, ali će navečer u većini predjela postupno okretati na buru. Minimalne jutarnje temperature od 0°C u zaleđu Kvarnera do 13°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu, sjevernoj Dalmaciji i Zagori većinom od 3 do 8°C, drugdje u Dalmaciji od 9 do 14°C.

U subotu na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje i vedro. U Dalmaciji djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Na jugu Dalmacije uglavnom ujutro mjestimična kiša. Puhat će umjerena, još u početku podno Velebita jaka bura, posvuda će slabiti prema kraju dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 4°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 12°C na jugu Dalmacije.

U nedjelju će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Uglavnom je podno Velebita moguće malo snijega, a navečer je pokoja snježna pahulja moguća i drugdje. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita navečer orkanska bura. Bit će hladnije u odnosu na prethodne dane, osobito navečer.

U prvom dijelu nadolazećeg tjedna u Dalmaciji će biti pretežno sunčano ali uz vrlo niske temperature zraka.

Dotok hladnog kontinentalnog zraka donijet će prave zimske temperature zraka koje će čak uz obalu u najtoplijem dijelu dana jedva prelaziti 0°C, a u Zagori bi cijeloga dana mogle biti ispod nule, s minimalnim temperaturama ispod -5°C. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, što će pojačavati osjet hladnoće.

Od četvrtka očekuje se smirivanje bure i lagan porast temperatura zraka.

Očekivana visina snijega prema modelu WRF-ARW do subotnjeg jutra (MeteoAdriatic)

 

KOPNO:

Prostrana ciklona djelovat će na vrijeme i u četvrtak. Oblačno, vjetrovito i hladno uz povremene oborine. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka će biti oko nule ili malo iznad pa će u zapadnim i gorskim krajevima vjerojatno padati snijeg, ali neki prognostički izračuni daju mogućnost i za susnježicu u dijelovima središnje Hrvatske. U Slavoniji, osobito istočnoj, vjerojatnija je kiša uz temperaturu od 2 do 6°C. U svakom slučaju bit će tmurno i mokro. U zapadnim i sjeverozapadnim krajevima gdje oborine budu samo u obliku snijega u središnjim i sjeverozapadnim područjima može pasti novih 10-20 cm snijega, u gorju i preko 30-40 cm. Budite oprezni u prometu.

U noći na petak i u petak u zapadnim i gorskim predjelima obilan snijeg, mjestimice novih 30-40 cm. Najviše snijega se čini u Lici, Gorskom kotaru, na Kordunu i na karlovačkom području. Očekuju se značajniji prometni problemi kroz taj dio Hrvatske. U Slavoniji kiša i snijeg, a navečer snijega može biti i na krajnjem istoku. Kasno popodne i navečer oborine će polako slabiti. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak uz temperaturu na zapadu i u gorju od -4 do 0, na istoku možda i do 4 ili 5°C.

U subotu će snijeg prestati, već tijekom jutra u većini nizinskih krajeva, a do kraja dana i u Lici gdje će se najduže zadržati. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali će postupno slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -1, a najviša dnevna u većini nizinskih predjela oko nule, u gorju nekoliko stupnjeva niža.

U nedjelju malo povoljnija situacija. Oborina će biti puno manje, ali još je ponegdje moguć slab snijeg u malim količinama. Možda ćemo ugledati i malo sunca, osobito sredinom dana. Jutro hladnije uz poledicu, a i danju ostaje hladno tako da će se snijeg zadržati.  Jutarnja temperatura od -12 do -6, po kotlinama u slučaju vedre noći i hladnije. Najviša dnevna temperatura većinom od -3 do 2 Celzijeva stupnja.

Čini se da će i u ponedjeljak jutro biti vrlo hladno, a danju možda zaleprša malo slabog snijega. Vjerojatno će u ponedjeljak sredinom dana biti kraćih sunčanih razdoblja. Temperatura zraka slična onoj u nedjelju.

 U utorak i srijedu hladno uz dosta oblaka, a neki scenariji daju i mogućnost za nove snježne oborine. Jutra će biti hladna uz jak mraz, a i danju zimske temperature.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov