Thursday, Jul. 2, 2020

Otok Socotra drugi puta u osam dana na udaru snažnog tropskog ciklona (Video)

Autor:

|

08.11.2015

|

Kategorije:

Otok Socotra drugi puta u osam dana na udaru snažnog tropskog ciklona (Video)

Otok Socotra drugi puta u osam dana na udaru snažnog tropskog ciklona (Video)

1. studenog  2015. jemenski otok Socotru pogodio je snažan ciklon Chapala.  Poginule su tri osobe, a najmanje 200 ih je ozlijeđeno. Potpuno je uništeno 117 kuća, a nih 612 djelomice. Oko 18 tisuća ljudi je moralo napustiti svoje domove (na otoku živi oko 44 tisuće ljudi).    Jemenska vlada je proglasila izvanredno stanje na tom otoku udaljenom 380 kilometara od Arapskog poluotoka odnosno 180 kilometara od sjeveroistoka Somalije (Roga Afrike).  Nakon Socotre Chapala je  pogodila i južnu obalu Jemena.   Satelitske procjene oborine pokazuju da je palo i preko 600 litara kiše na kvadratni metar, što je oko 7 puta više od godišnjeg prosjeka.  Poginulo je osam ljudi. Poplavljen je povijesni grad Al Mukalla (peti po veličini grad u Jemenu).  Chapala je prvi znani tropski ciklon (jačine uragana) koji je pogodio Jemen.

I dok se Jemen  još oporavlja od posljedica udara Chapale,  danas je već  stigao novi tropski ciklon. Nazvan je Megh i snagom treće kategorije  direktno pogodio otok Socotru.  Prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra ciklona je iznosila 200 km/h.  Megh se kreće prema jugu Jemena gdje se očekuje u utorak. Utjecaj ciklona će osjetiti i sjeveroistok Somalije.

Još nikad u znanoj povijesti nije zabilježeno da dva snažna tropska ciklona u razmaku od tjedan dana pogađaju isto područje nad Arapaskim morem ili njegovim obalama.  U 2014. godini se slično dogodilo atlantskom otoku Bermuda kada su ga u samo šest dana pogodila dva uragana.

Dolazak ciklona Megh na Socotru

Prognoza putanje i intenziteta tropskog ciklona Megh

slika

Tropski ciklon Megh je u nedjelju 8.11.2015. direktno pogodio jemenski otok Socotra

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned