Thursday, Jul. 16, 2020

Otok u oku tajfuna

Autor:

|

14.09.2016

|

Kategorije:

Otok u oku tajfuna

Jedna od najspektakularnijih satelitskih snimki supertajfuna Meranti pokazuje filipinski otok Itbayat  preko kojeg je u utorak prošao sam centar moćne oluje, tzv. „oko tajfuna“.  Komunikacija s  tim otokom, na kojem živi oko 3 tisuće stanovnika, a nalazi se  između Filipina i Tajvana je prekinuta pa još nema vijesti o posljedicama prolaska tajfuna. U to vrijeme Meranti je bio sipertajfun pete kategorije jakosti s stalnim vjetrovima od 298 km/h. Kasnije je tajfun, dok je prolazio uz južne obale Tajvana još ojačao pa je brzina vjetrova dosegnula i 306 km/h. Time je Meranti postao najjača svjetska oluja u 2016. godini, te jedna od najjačih u modernoj povijesti.

U modernoj povijesti je poznato samo devet jačih tropskih sustava prema kriteriju stalne prosječne brzine vjetrova. Meranti sa  spomenutih 306 km/h dijeli deseto mjesto na listi najjačih tropskih sistema (uragana odnosno tajfuna).  Na prvom mjestu je prošlogodišnji uragan Patricia sa stalnim vjetrovima od 346 km/h.

Iako tajfun nije direktno pogodio Tajvan,  njegovim južnim krajevima je donio vrlo obilnu kišu i jake vjetrove.  Tajvanske vlasti javljaju o jednoj nestalnoj osobi i 35 ozlijeđenih. Oko 600 tisuća ljudi je ostalo bez struje i vode.  Na nekoliko lokacija na jugu Tajvana je palo više od 500 litara kiše. Rekorder je mjesto Xidawushan (smješteno na planinskom području oko 80 kilometara od drugog po veličini tajvanskog grada Kaohsiunga). U jednom danu (srijeda 14. rujna) palo je čak 799.5 litara kiše, od čega  čak 685 litara u samo 12 sati.

Nakon što je prošao uz jug Tajvana, tajfun se kretao prema istočnim obalama Kine uz postupno slabljenje. U ranim jutarnjim satima četvrtka 15.rujna 2016. (po lokalnom vrmenu) Mernati je ušao na obale Kine u blizini  3.5 milijunskog grada Xiamen.

U međuvremenu nad istočnim dijelom Filipinskog mora jača novi tajfun, nazvan Malakas.  On bi trebao proći istočnije i sjevernije od Tajvana na putu prema jugu Japana. Današnje prognoze govore  da bi Malakas do tada ojačao do tajfuna četvrte kategorije.

Filipinski otok Itbayat se u utorak našao u oku moćnog tajfuna Meranti

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned