Tuesday, Jul. 14, 2020

I ovaj tjedan većinom suho, snijega zasad nema!

Autor:

|

07.12.2015

|

Kategorije:

I ovaj tjedan većinom suho, snijega zasad nema!

Naslovna fotografija: Domagoj Sever, Medvedgrad u moru zagrebačke magle

Kada u prosincu u Dalmaciji temperature mora dosežu 19°C, onda je to jasan pokazatelj da je hladnoća u dosadašnjem tijeku jeseni zakazala. Od početka aktualnog mjeseca prate nas stabilne vremenske prilike, a to znači da dominantan utjecaj na vrijeme na našem području ima polje visokog tlaka zraka, odnosno anticiklona. Kod višednevne anticiklone, kao u ovom slučaju, prati nas suho vrijeme, ali moguća su dva gotovo oprečna vremenska scenarija; jedan sunčani, a drugi je tmurni, magloviti. Zadnjih dana imali smo i sunca i niskih oblaka, a ponegdje se javljala i magla. Slično, samo malo hladnije bit će i u novom tjednu.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro će u kotlinama Zagore mjestimice biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji popodne prema otvorenom moru Dalmacije može biti pojačan. Podno Velebita krajem dana umjerena i pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

Djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku bit će tijekom utorka. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, podno Velebita umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Bura će jačati krajem dana, a navečer će podno Velebita biti vrlo jaka. U Dalmaciji u početku slab do umjeren sjeverozapadnjak, prema kraju dana slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 13 do 18°C.

Četvrtak će biti pretežno sunčan, samo mjestimice uz umjerenu naoblaku. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna, slabit će posvuda tijekom dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

Petak će biti pretežno sunčan. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne i sjeverozapadnjak koji će biti jači popodne prema otvorenom moru Dalmacije. Jutro malo hladnije. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Noću tiho ili slaba bura, danju slab vjetar promjenjiva smjera ili tiho. Jutro će biti prohladno, u zaobalju uz mraz. Najviše dnevne temperature od 8 do 13°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. U drugom dijelu dana moguć je postupan porast naoblake sa zapada. Jutro će biti hladno, u zaobalju uz mraz, danju temperature bez veće promjene u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak postoji mogućnost za malo sunca, ali se i dalje u nekim nizinskim dijelovima može zadržati tmurno ili maglovito. Jutarnja temperatura zraka oko nule, a najviša dnevna uvelike će ovisiti o količini sunca. Uz cjelodnevnu nisku naoblaku bit će od 2 do 5°C, a ako se razvedri moglo bi biti do 10 Celzijevih stupnjeva. Ipak je to ugodan i zdrav početak novog tjedna jer će biometeorološka situacija biti povoljna.

Pitanje je koliko će biti sunca jer je velika mogućnost da se nastavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i toplom vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti i malo hladnije od navedenih temperatura. Ako se u nekom danu razvedri i pojavi se sunce onda možemo računati na malo toplije vrijeme tijekom dana.

Čini se da bi u utorak bilo dosta oblaka, ali bi se trebalo zadržati većinom suho ili uz slabu rosulju. Jutarnja temperatura oko nule pa nije sasvim isključena opasnost od poledice, a dnevna se neće bitnije mijenjati ili će malo pasti zbog izostanka sunca. Vjetar većinom slab, a vidljivost mjestimice može smanjivati magla, osobito u noćnim i jutarnjim satima. Gotovo identično vrijeme nas očekuje i tijekom srijede. Najviša dnevna temperatura većinom od 0 do 5°C, a samo u mjestima gdje se probije sunce može biti malo viša.

U noći na četvrtak i u četvrtak prijepodne očekuju se slabe oborine, uglavnom slaba kiša, ali mjestimice i susnježica. Tijekom dana oborine će prestati, a u popodnevnim satima moguće je i djelomično razvedravanje. Zapuhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od 0 do 4, a najviša dnevna između 3 i 8 Celzijevih stupnjeva.

Stabilno vrijeme bi se trebalo nastaviti i u petak i za vikend. Jutra će biti hladnija uz pojavu mraza, a danju djelomično sunčano i suho. Sve u svemu, nema na vidiku ni veće kiše ni snijega, samim time ni nekih ozbiljnijih zimskih uvjeta.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov