Saturday, Jul. 11, 2020

Ovih dana dosta magle i oblaka, snijega još nema

Autor:

|

04.12.2015

|

Kategorije:

Ovih dana dosta magle i oblaka, snijega još nema

Naslovna fotografija: Tom Samotnjak

Da se nalazimo u hladnijem dijelu godine svjedoče tek jutarnje temperature, koje su oko nule, a i magla se javlja ne samo nad kopnom, nego i ponegdje na moru. Vikend nam donosi nastavak stabilnog vremena uz dosta magle i oblaka, na Jadranu s natprosječno visokim temperaturama zraka, gotovo potpunom bezvjetricom te lokalnom maglom ili niskim oblačnim slojem.

JADRAN:

Petak donosi nastavak stabilnog vremena. Bit će djelomično sunčano, ponegdje uz maglu i oblake koji se mogu zadržati veći dio dana. Oblačnije na sjevernom Jadranu i otvorenom moru. U većini predjela vladat će bezvjetrica ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje u Istri do 19°C na jugu Dalmacije.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom subote. Magla ili niski oblačni sloj ponegdje će se zadržati velik dio dana, osobito na otvorenom moru. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u Istri do 18°C na jugu Dalmacije.

Stabilno vrijeme prevladavat će i u nedjelju. U većini predjela djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, a mjestimice će biti magla ili niskih oblaka koji se mogu zadržati i veći dio dana. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. Temperature bez promjene ili ne znatno niže.

UNUTRAŠNJOST:

Suho i stabilno vrijeme se nastavlja. To znači da nisu na vidiku nikakve ozbiljnije oborine, moguća je samo slaba rosulja. Pitanje je koliko će biti sunca jer se uspostavila temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama u planinama uživaju u lijepom, sunčanijem i toplom vremenu. Vjetar slab ili tiho. Najviša dnevna temperatura od 1 do 7°C.

Tmurno i maglovito vrijeme će se nastaviti i u subotu. Mjestimice je moguća i slaba rosulja pa kolnici mogu biti vlažni i skliski. U višem gorju će biti sunčanije i ugodno toplo. U nizinama će vjerojatno cijeli dan ostati zatvoreno i sivo. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od -2 do 4, a najviša dnevna između 1 i 7 Celzijevih stupnjeva.

Slično vrijeme ostaje i u nedjelju iako je tijekom poslijepodneva malo veća mogućnost da se sunce probije i u neke nizinske predjele. Temperatura bez veće promjene, u slučaju razvedravanja malo viša.

Kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećem tjednu, čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov