Monday, May. 25, 2020

Parada uragana na istočnom Pacifiku

Autor:

|

26.07.2016

|

Kategorije:

Parada uragana na istočnom Pacifiku

Sezona tropskih oluja i uragana na istočnom dijelu Tihog oceana službeno počinje 15. svibnja. Ove godine je prva imenovana tropska oluja sezone (Agatha)  formirana tek 2. srpnja. Bio je to najkasniji start sezone u znanoj povijesti, a pouzdani podaci postoje od 1971. godine. Međutim nakon toga je uslijedio pravi obrat.  U nastavku srpnja je formirano čak šest novih tropskih oluja od kojih je njih četiri postalo i uraganima. Time je izjednačen rekord iz 1985. godine kada je u mjesecu srpnju također formirano 7 tropskih oluja, a izjednačen je i rekord od 4 srpanjska uragana.

Nakon tropske oluje Agatha uslijedili su: uragan Blas (kategorija 4), uragana Celia (kategorija 2), uragan Darby (kategorija 3), tropska oluje Estelle i Frank te uragan Georgette (kategorija 4).

U prosječnoj sezoni na istočnom Pacifiku se formira 15 imenovanih oluja, od kojih 8 postanu  uragani, a tri budu tzv. snažni uragani (kategorije 3 ili više).

Sve su navedene oluje nastale ispred pacifičkih obala Meksika i Srednje Amerike i kretale su se dalje od kopna u smjeru zapada i sjeverozapada prema otvorenom oceanu. Samo jedna od njih, Darby je kao tropska oluja tijekom vikenda utjecala na kopno, odnosno direktno je pogodila Havaje. Pala je obilna kiša (na nekoliko lokacija je izmjereno do 250 do 320 litara kiše) koja je dovela do poplava i bujica.

Trenutno (26. srpnja) su na istočnom Pacifiku aktivni tropska oluja Frank i uragan druge kategorije Georgette. Obje oluje brzo slabe i slijedećih se dana  očekuje njihov raspad nad otvorenim oceanom.

Američki Nacionalni centar za uragane daje mogućnost od 30% da se tijekom slijedećeg vikenda nad istočnim Pacifikom razvije novi tropski sistem. Ukoliko se on formira do kraja srpnja onda bi to bila rekordna, osma tropska oluja.

Putanje tropskih oluja i uragana na istočnom Pacifiku od 1. do 22.7.2016. (izvor: wunderground.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned