Tuesday, Mar. 31, 2020

Pariz se sprema za poplavu

Autor:

|

27.01.2018

|

Kategorije:

Pariz se sprema za poplavu

Seine  u Parizu dosegla je vrlo visoku razinu i prijeti da će se izliti na obalu te je glavni grad Francuske od danas spreman na moguću poplavu.

U neke podrume u gradu već se probila voda nakon obilnih kiša. Prognoza je da će Seine ovog vikenda i dalje rasti te doseći oko četiri metra iznad svoje uobičajene razine.

Popularne ture brodovima Bateaux Mouches po rijeci u prekidu su, kao i linija RER C koja će ponovno biti otvorena tek sljedeći tjedan.

Zatvorena donja razina muzeja Louvre

Muzej Louvre zatvorio je za posjetitelje donju razinu u kojoj se nalazi islamska umjetnost.

Parižani su upozoreni da se drže podalje od Seine jer njezin vodostaj kontinuirano i nepredvidljivo raste. Rijeka poplavljuje okolne ceste i izaziva prekide u gradskom javnom prijevozu, piše CNN.

Razina vode četiri metra viša od uobičajene

Kiša koja pada tjednima uzrok je vrlo visokog vodostaja. Razina vode dosegnula je 6,1 metar. Posljednji put, Seina je tu razinu dosegnula tijekom velike poplave prije dvije godine. Radi se o razini vode koja je četiri metra iznad uobičajene za ovo doba godine.

Meteorolozi najavljuju porast vodostaja Seine kroz još nekoliko dana, samim tim i povećanje problema koje će stvoriti nova poplava.

“Ova poplava, zajedno s ljetnim vrućinama, znakovi su velikih klimatskih promjena koje nastaju u svijetu, ali i toga da se grad promjenama pokušava prilagoditi”, izjavila je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Hidalgo je upozorila i da će visoka razina vode ostati tijekom cijelog sljedećeg tjedna te da će se voda polako povlačiti na širem području. Jučer je zbog poplave evakuiran medicinski centar s 86 pacijenata u svejerozapadnom dijelu Pariza.

Poplavljene prometnice, zaustavljen riječni promet

Poplavljene su prometnice, a zaustavljen je i sav riječni promet jer brodovi nisu mogli proći ispod mostova.

Građani koji žive na brodovima upozoreni su na veliku opasnost koju nosi nabujala rijeka.

Parižani upozoreni na veliki broj štakora na ulicama

Također, Parižani su upozoreni na veliki broj štakora koji luta ulicama nakon što je voda poplavila podzemne prostorije u zgradama.

Stanovnici i vlasnici poslovnih prostora u blizini Seine alarmirani su zbog velike vjerojatnosti da će se rijeka izliti iz korita.

Rijeka Seina prolazi dubokim kanalom kroz Pariz čime se ograničava porast njezinog vodostaja, no do neke granice. U manjim gradovima uz rijeku, gdje te mogućnosti nema, čamci i brodice su zamijenile automobile na poplavljenim cestama, piše BBC.

Nakon povlačenja vode i spuštanja vodostaja, procijenit će se materijalna šteta od ove poplave. Računa se da će biti milijunska. (Index.hr)

Foto: Hina/Index.hr

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned