Wednesday, Jul. 8, 2020

Patricia: Najjači uragan u znanoj povijesti udara na Meksiko

Autor:

|

23.10.2015

|

Kategorije:

Patricia: Najjači uragan u znanoj povijesti udara na Meksiko

Ispred pacifičkih obala Meksika tijekom petka 23. listopada 2015. uragan Patricia se naglo intenzivirao i postao prema nekim kriterijima i najjači tropski sistem u znanoj povijesti. Istraživački avioni koji lete u samo središte uragana su izmjerili prosječnu (stalnu) brzinu vjetra od 324 km/h. To je najveća direktno izmjerena brzina vjetra u nekom tropskom sistemu (uraganu, tajfunu ili ciklonu) na našoj planeti u znanoj povijesti. Prema službenim podacima Svjetske meteorološke organizacije prosječna brzina najjačih vjetrova u tajfunu Nancy (12.9.1961) na sjeverozapadu Pacifika je iznosila 342 km/h, a tlak je bio 882 mb.

Međutim, kako naglašava i WMO, istraživanja posljednjih godina potvrđuju da su brzine vjetrova za pacifičke tajfuna od četrdesetih do šezdesetih godina 20. stoljeća previsoke (nije bilo riječ o direktnim mjerenjima već o procijenjenim brzinama).

Tlak zraka u središtu uragana Patricija kojeg su izmjerili istraživački avioni (tzv. lovci na uragane) je iznosio 880 mb, a u zadnjem izvješću (18:00 UTC) je još snižen na 879 mb.  Time je Patricia postala najintenzivniji uragan u znanoj povijesti na Zapadnoj hemisferi tj. na području koje uključuje Atlantik  te središnji i istočni Pacifik (to područje pokriva američki Državni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju).  Do danas je na istočnom Pacifiku najjači uragan (prema vrijednosti tlaka) bio uragan Linda iz 1997. godine sa tlakom od 902 mb (procijenjen na temelju satelitskih podataka i slika). Na Atlantiku je najjači uragan Wilma iz listopada 2005. godine sa tlakom od 882 mb.  I dalje rekord najnižeg tlaka drži  supertajfun Tip. U njegovu je središtu u listopadu 1979. godine na sjeverozapadu Pacifika izmjeren tlak od 870 mb.

Patricia je i kandidat za najveći pad tlaka zraka koji je izmjeren u nekom tropskom sistemu.  Prema podacima WMO rekord drži tajfun Forest u kojemu je od 22./23.9.1983. izmjeren pad tlaka za 100 mb u vremenu manjem od 24 sata.  U uraganu Patricia je također izmjeren pad tlaka od 980 mb  na 880 mb  u razmaku od 24 sata (22./23.10.2015.) Na zapadnoj hemisferi Patricija je uragan koji se najbrže intenzivirao. Do danas je rekord držao uragan Wilma u kojemu je tlak u 24 sata pao za 97 mb.  Patriciji su bila „dovoljna“ samo 24 sata da od tropske oluje postane uragan pete kategorije jakost, a to je dosad „uspjelo“ samo već spomenutom uraganu Linda.

U trenutku dok ovo pišemo uragan od ulaska na obale jugozapadnog dijela Meksika (malo sjevernije od grada Manzanillo)  dijeli samo nekoliko sati.  Središte uragana se u 21:oo (UTC) nalazilo 95 kilometara zapadno od Manzanilla. Prema posljednjem izvještaju Centra za uragane Patricija je neznatno oslabila. I dalje je to ekstremno snažan uragan pete kategorije s prosječnim vjetrovima od 305 km/h i tlakom od 900 mb.  Patricija će i prilikom ulaska na kopno biti uragan pete kategorije.

Najjači vjetrovi koji prate petu kategoriju uragana pušu na vrlo malom području od oko 25 kilometara oko centra uragana.  Na području koje pogodi sam centar uragana i istočno od njega se očekuje i vrlo velik tzv. olujni uspor odnosno podizanje razine mora zbog velike količine vode koju snažni uraganski vjetrovi tjeraju prema obali.  Očekuju se katastrofalne štete.  Iako se predviđa brzo slabljenje uragana (smanjenje brzine vjetra) nakon ulaska na kopno meksičke države Jalisco, Colima, Michoacan i  Guerrero očekuju ekstremne kiše, poplave i odroni.

 Pogled na uragan Patricia sa Međunarodne svemirske postaje

 

Satelitska snimka uragana Patricija (23.10.2015)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned