Wednesday, Aug. 17, 2022

Pet tropskih udara u 5 dana

Autor:

|

14.10.2018

|

Kategorije:

Pet tropskih udara u 5  dana

U proteklih  5 dana pet tropskih sustava je direktno pogodilo pet krajeva svijeta. Najteže je bilo u SAD-u točnije u Floridi čiju je sjeverozapadnu obalu u srijedu pogodio uragan Michael.  S tlakom od 919 mbara Michael je treći najjači uragan koji je u znanoj povijesti ušao na obale kontinentalnog dijela SAD-a. Razorni vjetrovi prosječne brzine od 250 km/h (samo 2 km/h ispod granice za petu kategoriju jakosti) doslovno su zbrisali dijelove Floride preko kojih je prošao najjači udar uragana. Posebno je teško stradao gradić Mexico Beach u kojem je 75% kuća potpuno uništeno.

Michael je u SAD-u uzeo najmanje 18 života. Osam ljudi je poginulo u Floridi, tri u Sjevernoj Karolini, jedna u Georgiji te šest u Virginiji. Michale je na putu preko jugoistočnog dijela SAD-a prošao i preko područja nedavno stradalog u uraganu Florence. Strahuje se da broj žrtava nije konačan, jer je i dalje u tijeku raščišćavanje ruševina.

Spomenimo i da se tijekom vikenda post tropska oluja Michael brzo kretala preko Atlantika i tijekom ponedjeljka će zahvatiti sjeverozapadni dio Španjolske i sjever Portugala. Ipak, ta je ciklona oslabljenja i ne očekuju se veći problemi, kao što ih je donio bivši uragan Leslie.

Te je krajeve pak u noći od subote na nedjelju pogodila snažna post tropska oluja, bivši uragan Leslie. Samo tri sata prije ulaska na obale središnjeg Portugala uragan Leslie  je službeno klasificiran kao post tropska oluja.  Oluja Leslie je službeno bila klasificirana kao uragan prve kategorije u subotu u 15:00 (UTC), oko 480 kilometara ispred obala Portugala. Tako istočno na Atlantiku u znanoj povijesti (od 1851. godine) još nije nikad zabilježeno postojanje uragana.

Udari vjetra su u Portugalu dosezali 176 km/h. U nevremenu je lakše ozlijeđeno 27 osoba, a 60-ak ih evakuirano.  Spasilačke službe zabilježile su gotovo 1.900 incidenata, većinom je riječ o iščupanim stablima i oštećenim krovištima.  Oko 324.000 osoba ostalo je bez struje. Tijekom jutra ponovno je uspostavljena opskrba električnom energijom.

Nakon ulaska na kopno Portugala, oluja je brzo slabila te se preko sjeverne Španjolske nastavila kretati prema zapadnom Mediteranu. Ne očekuje se njeno daljnje jačanje i premještanje prema srednjem Mediteranu. Ipak, tijekom ponedjeljka 15. listopada će i do najzapadnijih krajeva Hrvatske stići naoblaka i malo kiše  povezano  s ex uraganom Leslie.

Prognostička karta Instituta za meteorologiju u Berlinu za ponedjeljak 15. listopada 2018: ex Michael i ex Leslie nad zapadnim Mediteranom

U prvim satima četvrtka 11. listopada sjeveroistočnu obalu Indije je pogodio tropski ciklon nazvan Titli, s vjetrovima od 126 km/h (ekvivalent uragana prve kategorije). Posljednje vijesti govore da su  u poplavama i odronima nakon obilnih kiša koja je ciklon donio život izgubile najmanje 24 osobe.

 

Dan kasnije, u petak 12. listopada je meksički poluotok pogodila tropska oluja Sergio. Nakon prelaska poluotoka i ulaska na kopno Meksika Sergio je brzo oslabio. Ranije tijekom mjeseca Sergio je na otvorenim vodama istočnog Pacifika dosegnuo i status uragana četvrte kategorije.

 

U nedjelju 14. listopada istočne obale Jemena je pogodio tropski ciklon Luben s vjetrovima brzine tropske oluje.  Na istoku Jemena i u susjednom južnom Omanu očekuju se veće količine kiše (i do 250 mm). Za te krajeve to su ekstremne količine (i do polovice godišnjeg prosjeka) pa su početkom tjedna izgledni problemi s poplavama.

Pet tropskih sustava je od srijede 10. do nedjelje 14. listopada pogodilo pet krajeva svijeta (Izvor: Met Office)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned