Friday, Jul. 10, 2020

Početak tjedna nestabilan, zatim sunčanije i toplije

Autor:

|

25.05.2015

|

Kategorije:

Početak tjedna nestabilan, zatim sunčanije i toplije

Relativno sušno razdoblje ovoga proljeća u Dalmaciji završeno je aktualnom ciklonom koja još od četvrtka intenzivno djeluje na vrijeme nad našim dijelom Europe, ali i u regiji. Nije teško zaključiti da su temperature zraka osjetno niže u odnosu na vrijednosti koje su se mjerile prije promjene vremena, a lokalno su pale i značajne količine oborine, tako da su neki dijelovi Dalmacije već premašili 100 litra kiše po kvadratnom metru od početka svibnja. Ciklonalni vrlog će se i početkom tjedna zadržavati nad Jadranom i područjima uz njega, pa će i dalje biti lokalnih nestabilnosti. Bura će u srijedu konačno rastjerati oblake, pa će nam se vratiti sunčano vrijeme. Iako će sve do kraja tjedna postupno biti sve toplije, vrućina neće biti, a noći će biti ugodne.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Sunčanije uz dosta suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, osobito Istri, a više oblaka u Dalmaciji, gdje će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Puhat će slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru sjevernog Jadranu prema večeri i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u Zagori srednje Dalmacije do 24°C na sjevernom Jadranu.

U utorak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. I dalje će mjestimice biti povremene kiše ili pljuskova s grmljavinom, a najveća mogućnost suhog dana je u južnoj Dalmaciji. Puhat će slabo jugo koje će navečer na sjevernom Jadranu okrenuti na umjerenu do jaku buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°C.

U srijedu će nastupiti stabilizacija vremena. Još u noći može biti promjenjive naoblake, danju pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Danju će bura malo slabiti i ponegdje okretati na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno vedro bit će u četvrtak. U početku će još biti umjerene do jake bura i tramontane, slabit će tijekom dana. Jutro će biti svježe. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 25°C.

Pretežno vedro bit će tijekom petka. Noću će puhati slaba bura, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno vedro nastavit će se u subotu. Noću tiho ili uz burin, danju slab maestral. Jutarnje temperature u blagom porastu, najviše dnevne od 23 do 28°C.

Stabilno vrijeme uz obilje sunca nastavit će se u nedjelju, posljednjeg dana svibnja, odnosno klimatološkog proljeća. Noću tiho ili uz burin, danju slab maestral. Najviše dnevne od 24 do 29°C.

KOPNO:

Početkom tjedna promjenjivo, ali malo toplije. Ne možemo obećati suhe dane, upravo suprotno, ali bit će i suhih perioda. Uglavnom će dominirati oblaci, a povremeno može biti kiše ili pljuskova. Količinski će oborina biti sve manje pa se više ne očekuju onakvi obilni pljuskovi kao prošli tjedan. Najviše kiše u Slavoniji, ponegdje preko 40 mm. Temperatura većinom od 13 do 19 Celzijevih stupnjeva.

Kiše ili pljuskova može biti i u utorak, ali ne u svim mjestima nego lokalno. Ni količina kiše neće biti velika. Dakle, zasad nema trajne stabilizacije vremena ni vrućina na vidiku. Temperatura zraka neće se bitnije mijenjati u odnosu na ponedjeljak, dakle najviša dnevna temperatura i dalje ispod 20 Celzijevih stupnjeva.

Još će i u srijedu biti dosta oblaka, ali vjerojatno će dan ipak proći suho. Bit će i dužih sunčanih razdoblja. Pojačat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će opet biti malo hladnije. Dosta promjenjivo, možda više nalik na kraj travnja nego na kraj mjeseca svibnja.

U četvrtak ipak ljepše i stabilnije. Trebalo bi proći suho i sunčanije, a samim time danju i malo toplije. Ujutro friško, a mjestimice je moguća i kratkotrajna magla. Popodnevna temperatura bit će ugodnih dvadesetak Celzijevih stupnjeva.

 Petak nam donosi pretežno sunčano i još malo toplije vrijeme. Jutro i dalje svježe uz obilnu rosu i kratkotrajnu sumaglicu, a danju dosta sunca i ugodne proljetne topline. Mogao bi zapuhati slab jugozapadni vjetar kao najava jedne slabije promjene vremena koja bi mogla doći potkraj dana. U noći na subotu možda padne malo kiše ili se dogodi kraći pljusak s grmljavinom.

 Subota možda bude malo promjenjivija, ali moramo napomenuti da je ova promjena vremena pod upitnikom. Naime, pitanje je hoće li se spustiti preko Alpa do nas ili će ostati sjevernije. Ako i bude kiše bit će je malo i neće padati cijeli dan. Temperatura bi u slučaju pljuska ili vjetra mogla pasti za nekoliko stupnjeva.

U nedjelju bi opet trebalo biti povoljnije. Većinom suho, djelomično sunčano i postupno toplije. Znači, za planove na otvorenom sigurnija je nedjelja nego subota. I početak sljedećeg tjedna obećava lijepo, suho i stabilno vrijeme…

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov