Thursday, Jul. 9, 2020

Početak veljače donosi vremenski preokret!

Autor:

|

30.01.2017

|

Kategorije:

Početak veljače donosi vremenski preokret!

Na samom smo kraju siječnja, a već sada se zna da će u velikom dijelu Dalmacije ovogodišnji siječanj biti najhladniji posljednje 54 godine, odnosno od 1963. godine. Ne čudi to s obzirom na vrlo hladne dane u prvom dijelu mjeseca, a hladnoće nije nedostajalo ni u njegovoj zadnjoj dekadi. Za razliku od prosinca 2016., ovogodišnji siječanj ipak je većem dijelu Dalmacije donio od 50 do 100 litara oborine po kvadratnom metru. Neka područja dobila su nešto manje od spomenute količine, a dijelovi srednje i osobito južne Dalmacije i više. Bez obzira na to, najveći broj dana u siječnju bio je suh, pod utjecajem stabilne anticiklone, pa sunčanih dana nije nedostajalo. I u unutrašnjosti zemlje siječanj će biti hladniji od prosjeka, u većini mjesta najhladniji siječanj nakon siječnja 1985. godine!

Već prvog dana veljače uslijedit će promjena sinoptičke situacije. Okrenut će na jugo, stići će nam oblaci i malo kiše, a temperature zraka postupno će rasti, osobito noćne i jutarnje vrijednosti. Tako će završiti poduža dominacija stabilne i hladne kontinentalne anticiklone, a približavanjem ciklona sa zapada počet će nam pritjecati sve topliji i vlažniji zrak.

JADRAN:

U ponedjeljak u početku pretežno sunčano, ali će se tijekom dana promjenjiva naoblaka s mora širiti na obalno područje, osobito na sjevernom Jadranu. Veći dio dana bit će tiho ili uz jedva zamjetan vjetar promjenjiva smjera. Navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 13°C u Dalmaciji.

U utorak promjenjivo oblačno, osobito u Dalmaciji uz sunčana razdoblja. Oblačnije na sjevernom Jadranu gdje će povremeno padati kiše, više u drugom dijelu dana, a u planinama će biti i snijega. Malo kiše moguće je kasno navečer i u Dalmaciji. Jugo će se danju proširiti na čitavu obalu, na na moru sjevernog Jadrana u drugom dijelu dana može biti i jakog juga. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

Srijeda će biti umjereno do znatno oblačna. Povremeno će padati kiše, osobito na sjevernom Jadranu. Najmanje kiše na jugu Dalmacije gdje može i potpuno izostati. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na moru sjevernog Jadrana povremeno i jako. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u Istri do 14°C na jugu Dalmacije.

Promjenjivo će biti i tijekom četvrtka. Uz umjereno do znatno oblačno vrijeme kiše će biti tek povremeno; češće na dijelovima sjevernog Jadrana, a rjeđa u Dalmaciji gdje veći dio dana može biti suho. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na moru ponegdje i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 8 ponegdje u zaleđu Rijeke do 15°C ponegdje u Dalmaciji.

Petak će biti umjereno do znatno oblačan, moguća su tek kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati uglavnom slaba kiše, a na sjevernom Jadranu mjestimice će pasti preko 20mm oborine. Puhat će umjereno do jako jugo. Bit će još malo toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 9 ponegdje u zaleđu Rijeke do 16°C ponegdje u Dalmaciji.

U subotu će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja. Uglavnom je na sjevernom Jadranu povremeno moguća slaba kiša. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Bit će relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 9°C ponegdje u zaleđu Kvarnera do 16°C na jugu Dalmacije.

Promjenjivo će biti tijekom nedjelje. Tijekom dana moguća je slaba kiša mjestimice, a navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje sa zapada s kišom, moguća je i grmljavine. Puhat će umjeren do pojačano jugo. Temperature visoke za dio godine, bez veće promjene u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak u nizinama dosta niskih oblaka i magle, a samo ponegdje može biti kraćih sunčanih razdoblja. Mjestimice je moguć i vrlo slab sitan zanemariv snijeg. U brdovitom i planinskom području sunčanije i toplije. Vjetar slab, a najviša dnevna temperatura u nizinama između -8 i -3 Celzijeva stupnja, u mjestima sa suncem i u planinama od -2 do 5°C.

Utorak bi nam trebao donijeti postupno popuštanje hladnoće, ali to je i dalje zimsko vrijeme. Noćna i jutarnja temperatura još uvijek od -10 do -4°C uz mjestimičnu maglu i rosulju pa je moguća poledica. Tijekom dana postupno razbijanje sloja niske naoblake pa su moguća i sunčana razdoblja. Navečer sve oblačnije, ponegdje sa slabom kišom ili susnježicom, a oborine se mogu smrzavati na tlu, osobito u noći na srijedu u Slavoniji gdje bi se mogla održati negativna temperatura. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od -3 ponegdje u Posavini i Slavoniji pa do +4 mjestimice na sjeverozapadu i u brdovitim predjelima.

U srijedu dosta oblaka, ali toplije vrijeme. U Slavoniji i Lici mjestimične oborine, susnježica ili kiša, još mjestimice uz moguću poledicu. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj će biti većinom suho uz moguća kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, a najviša dnevna većinom između 4 i 9 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak je tijekom jutra mjestimice moguća magla, a tijekom dana će biti većinom suho uz mogućnost za sunčana razdoblja. Malo kiše ponegdje u Gorskom kotaru i Lici. Zapuhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka još uvijek blizu nule ili malo iznad, a najviša dnevna bi mogla značajnije porasti i „dohvatiti“ čak 10 ili 11 Celzijevih stupnjeva.

Petak nastavlja s južinom – puhat će umjeren jugozapadni vjetar. Bit će suho i djelomično sunčano, mjestimice s povećanom naoblakom. Malo kiše je moguće mjestimice u Gorskom kotaru i Lici. Već od jutra relativno toplo uz temperaturu od 0 do 6, a najviša dnevna mogla bi se popeti do 13 ili 14 Celzijevih stupnjeva. Nakon one siječanjske hladnoće ovo bi nam se moglo činiti kao proljeće. Biometeorološke prilike će biti nepovoljne zbog južine.

U danima vikenda nastavlja se toplo vrijeme. Prognostički izračuni upućuju na izraženu južinu uz umjeren jugozapadni vjetar, a samim time i dosta visoku temperaturu. Povremeno će biti više oblaka, osobito tijekom nedjelje kad potkraj dana mjestimice može pasti i malo kiše. Noćna temperatura u blagoj pozitivi, a najviša dnevna u subotu i nedjelju možda bude čak i viša od 10 Celzijevih stupnjeva.

Početak novog tjedna mogao bi nam donijeti nešto kiše i postupno snižavanje temperature.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov