Thursday, Jul. 2, 2020

Pogled u oko supertajfuna

Autor:

|

01.04.2015

|

Kategorije:

Pogled u oko supertajfuna

Maysak je tijekom utorka, dok je prolazio sjevernije od pacifičkog otoka Yap bio supertajfun pete kategorije jakosti s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 258 km/h.  Prognoze o daljnjem jačanju se nisu ostvarile pa je prvog dana travnja Maysak i dalje supertajfun četvrte kategorije s vjetrovima od 241 km/h.

Maysak se kreće prema  Filipinima. Sjeverne obale te otočne države trebao bi pogoditi tijekom subote. Iako će do tada još oslabiti i dalje bi to mogao  biti tajfun druge kategorije jakosti, a to znači da će najjači vjetrovi iamti prosječnu brzinu veću od 154 km/h.  Takva je prognoza Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna. Japanska meteorološka agencija predviđa da će Maysak prilikom dolaska na Filipine biti tropska oluja. Osim jakih vjetrova  tajfun će donijeti obilnu kišu i poplave. Prije nekoliko dana Maysak je kao tajfun prve kategorije poharao mikronezijski otok Chuuk.  U samo nekoliko sati je palo više od 250 mm kiše, a život je izgubilo pet osoba. Nakon prelaska preko Filipina ne očekuje se ponovno jačanje tajfuna.

Astronauti sa Međunarodne svemirske postaje (ISS) snimili su  spektakularne snimke supertajfuna Maysak koji se nalazi nad zapadnim Pacifikom.  (foto:  https://www.facebook.com/ISS)

 slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned