Wednesday, May. 12, 2021

Pogledajte prvu radarsku snimku iz Dalmacije! (FOTO)

Autor:

|

13.11.2014

|

Kategorije:

Pogledajte prvu radarsku snimku iz Dalmacije! (FOTO)

Možda mal za meteorologiju u Europi, ali u kontekstu kroničnog nedostatka meteoroloških radara u Dalmaciji, u četvrtak je napravljen golem korak za meteorologiju u jedinoj regiji u EU koja ni u 21. stoljeću nije pokrivena meteorološkim radarima. Naime, DHMZ je, doduše samo informativno, na svojim stranicama objavio prvu radarsku snimku s područja Dubrovnika!

Radi se o radarskoj snimici sa Žarkovice, gdje je meteorološki radar postavljen pije gotovo mjesec dana.
Radar je postavljen unutar 2,8 milijuna eura vrijednog projekta ADRIARadNet.

Projekt je to čijom će se realizacijom na području središnjeg i južnog Jadrana postaviti četiri meteorološka radara: dva u Italiji, regijama Marche i Abruzzo te po jedan u Albaniji na području Drača i u Hrvatskoj na području Žarkovice.

Projekt ADRIARadNet ostvaruje se uz financijsku potporu Europske unije, iz sredstava pretpristupnog fonda IPA ADRIATIC, vrijedan je 2,81 milijun eura, a osim Dubrovačko-neretvanske županije okuplja još sedam sedam projektnih partnera: tri iz Albanije (Međunarodni centar za praćenje stanja u okolišu CIMA, Ministarstvo unutarnjih poslova te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš) i četiri iz Italije (CETEMPS Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L’Aquili – vodeći partner), regije Marche i Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za podizanje i razvoj informacijskih tehnologija.

Dr. sc. Bojan Lipovščak, savjetnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda rekao je:

– Istina je, radar na Žarkovici je postavljen fizički prije oko mjesec dana. Uz radar postavljena je i automatska meteorološka postaja. U četvrtak smo samo testno objavili u javnosti prvu radarsku snimku sa Žarkovice, no trebat će nam još neko vrijeme da podaci budu kontinuirano online. Oni bi se trebali naći zajedno s ostalim radarskim snimaka na službenoj stranici DHMZ-a.

U okviru ovoga projekta očekuje se dođe do raspakiranja paketa podataka i da njihovi formati prilagode tehnici s kojom raspolažemo u DHMZ-u. Vjerujem da za to neće biti potrebno više od nekoliko mjeseci.
Radar na Žarkovici je X-Band radar, realnog dometa 30 kilometara.

Dovršena je i meteorološka kuća na lokaciji Monte Kope kod Pule. Za sada je tu postavljena automatska meteorološka postaja, a planiramo i postavljanje sodara za vertikalna mjerenja vjetra. Osim toga, upravo bi Mote Kope trebala biti jedna od tri lokacije na hrvatskom dijelu Jadrana gdje bi se trebali postaviti meteorološki radari velikog dometa.

Foto: DHMZ

dub

dub2

dub3

dub4

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju

O Autoru

Rade Popadić