Saturday, Jul. 4, 2020

Pogledajte visoke valove olujnog juga u Splitu (FOTO)

Autor:

|

29.02.2016

|

Kategorije:

Pogledajte visoke valove olujnog juga u Splitu (FOTO)

Posljednjeg dana veljače na vremenske prilike u Dalmaciji djeluje duboka sredozemna ciklona s centrom nad Italijom. Tijekom noći njena se hladna fronta s mora premještala prema kopno, donoseći mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu.

Nakon što je tijekom nedjelje puhalo umjereno, ponegdje i jako jugo, do naglog jačanja juga došlo je iza 1 sat iz ponoći na moru srednje Dalmacije. U Splitu, Hvaru i Makarskoj zabilježeni su olujni udari vjetra od oko 100 km/h, a u Zadru je bilo i orkanskih udara. Snažan vjetar povećao je valovitost mora u noćnim satima. Primjerice, u Splitu je zabilježeno stanje mora 5. U gradu pod Marjanom olujno je jugo tijekom noći načinilo manju materijalnu štetu. Tako je jugo slomilo semafor na križanju Poljičke ceste i izlaza s Bačvica, lomilo je grane, bacalo pitare, premještalo kontejnere…

S prednje strane ciklone u Dalmaciju je pritjecao topao zrak podrijetlom sa sjevera Afrike. Tako je u 23 sata u Makarskoj izmjereno čak 23°C, a iz ponoći velik dio južne Dalmacije imao je natprosječno toplih 20°C. Grmljavinski pljuskovi iza 3 sata zahvatili su prvo otvoreno more i područje Visa, a prema prema jutru nastavili su se kretati premao obali.

Jugo će tijekom ponedjeljka sve više slabiti, a u drugom dijelu utorka i prestati.

U priloženoj foto galeriji pogledajte visoke valove koje je na obalama Splita prvih sati ponedjeljka snimio Miroslav Lelas.
Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić