Monday, Apr. 6, 2020

Polarna zima u SAD-u

Autor:

|

15.11.2014

|

Kategorije:

Polarna zima u SAD-u

Veći dio SAD-a je u proteklih tjedan dana  zahvatio  prodor vrlo hladnog arktičkog zraka, koji bi bio primjereniji srcu zime, a ne sredini studenog.

Najprije je u prvoj polovici tjedna zimska oluja nazvana Astro donijela na sjeveru SAD-a velike količine snijega, a u nekim krajevima su izmjerene rekordno niske temperature za mjesec studeni.  Tjedan je započeo s ugodnim temperaturama koje su na srednjem zapadu i sjevernom dijelu Velikih ravnica dosezale, za početak druge dekade studenog ugodnih 15 ili 15°C.

Nakon toga je uslijedila snježna oluja iza koje je temperatura naglo pala. Hladnoća se do sredine tjedna brzo širila prema istoku i jugu Sad-a.  U gradu Casperu (država Wyoming) temperatura se u četvrtak 13. studenog spustila do -32.8°C, što je rekordno niska vrijednost za mjesec studeni.  Da je riječ o vrlo jakoj hladnoći govori i podatak da je najviša temperatura u Casperu dosegnula -16°C, što je čak za 24°C manje od prosječne maksimalne za sredinu studenog koja iznosi 8°C.

Rekordno niska temperatura od -23°C izmjerena je i u Coloradu, u gradu Burlingtonu.

U Denveru je 12. studenog izmjereno -25°C, što je novi datumski rekord  (stari je iznosio -20°C iz daleke 1882. godine). Hladnoća se spustila sve do  Teksasa. tako je 12. studenog temperatura pala na za taj datum rekordno niskih  -6.1°C.  Stari rekord od -5.6°C je „trajao“ čak od 1920. godine.

Ciklona Astro j donijela i obilan snijeg, najviše u državama Michigan, Minessota i Wisconsin. Najviše snijega je palo  na sjeveru Wisconsina. U mjestu Gile čak 127 cm.  U Michiganu je palo i do 90 cm snijega, najviše zbog tzv. „jezerskog snijega“ koji padne kad nad još uvijek tople vode Velikih jezera dođe hladan arktički zrak.  Zabilježeno je nekoliko stotina prometnih nesreća, a jedna je osoba i poginula.

Nova snježna ciklona, nazvana Bozeman je u četvrtak zahvatila sjeverozapad SAD-a, najprije države Oregon i Idaho. Tijekom vikenda i početkom slijedećeg tjedna snijeg će se širiti od središnjih dijelova SAD-a prema sjeveroistoku.  I veći dio slijedećeg tjedna se očekuju vrlo niske temperature.

Temperatura se od 12./13. studenog u većem dijelu SAD-a spustila ispod 0°C (plava boja na karti) – izvor: NOAA

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned