Tuesday, Jun. 2, 2020

Poplavljen Detroit: U nekoliko sati pala dvomjesečna količina kiše

Autor:

|

13.08.2014

|

Kategorije:

Poplavljen Detroit: U nekoliko sati pala dvomjesečna količina kiše

U ponedjeljak poslijepodne šire gradsko područje Detroita zahvatila je snažna kišna oluja. U samo nekoliko sati pala je prosječna dvomjesečna količina kiše.  Najintenzivnije oborine spustile su se kasno poslijepodne, u vrijeme najveće prometne gužve, pa je na tisuće ljudi ostalo blokirano na cestama u  automobilima. Jedna je žena umrla od posljedica srčanog udara nakon što je njen automobil ostao zarobljen u   dubokoj vodi na cesti. Još jedna  osoba je pronađene  mrtva u poplavljenoj kući u predgrađu.    Brojne prometnice na širem gradskom području, uključujući i glavne autoceste su i tijekom cijelog utorka ostale zatvorene zbog duboke vode na njima, a neke od njih se neće otvoriti za promet  još nekoliko dana.  Poplavljeni su  i brojni domovi i poslovni  prostori. Detroit je i centar američke proizvodnje automobila. Mnoge su tvornice zbog poplavljenih prostora obustavile ili znatno smanjile proizvodnju, piše američki meteorološki portal weather.com.

Na službenoj meteorološkoj gradskoj postaji na aerodromu je tog dana u nekoliko sati palo 116 mm kiše.  Od toga je 31 mm pao u samo 24 minute.  To je druga najveća dnevna količina oborine u znanoj povijesti grada, a meteorološki podaci se vode od 1874. godine. Više je kiše u jednom danu palo samo 31. srpnja 1925. godine, 120.4 mm.

Na širem gradskom području metropole sa  4.2 milijuna stanovnika je tog dana palo od 100 do 150 mm kiše.  U okrugu Oakland je u razdoblju od 12 sati palo 159 mm kiše.  Prosječno u kolovozu u Detroitu (razdoblje 1981.-2010) padne 76.2 mm kiše, dok prosječni srpanj donese 85.6 mm kiše.

Inače, ovotjedni najveći kišni potop u zadnjih 89 godina je došao nakon rekordno snježne zime u Detroitu. Zima 2013./2014. je donijela 2.4 metra novog snijega, što je najviše od 1880. godine, od kada se ti podaci sustavno bilježe.

Ciklona koja je donijela ekstremnu kišu Detroitu se pomaknula nad sjeveroistok SAD-a. Vrlo velike količine kiše su pale na području Marylanda i New Jerseya.  U  Baltimoru je palo 160 mm kiše, Atlantic Cityu 132 mm, a u gradu Millville čak 227 mm kiše.  Obilne kiše do kraja srijede i tijekom četvrtka očekuju i Novu Englesku kao i jugoistok Kanade.

24-satna količina oborine u Detroitu do ponoći 12. kolovoza 2014. Narančasta boja pokazuje veliko područje oko središta grada i sjevernih predgrađa na kojem je palo najmanje 100 litara kiše (4 “)

 

Foto: Twitter by Ali B. (@AABaydoun.)

Foto: Bill Szumanski/WWJ Newsradio 950)

twitter.com/viciousbabushka

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned