Thursday, Jul. 2, 2020

Portoriko nakon udara uragana Maria: „Potpuna devastacija“

Autor:

|

20.09.2017

|

Kategorije:

Portoriko nakon udara uragana Maria: „Potpuna devastacija“

Tim je riječima stanje na Portoriku opisao glasnogovornik guvernera  te karipske otočne države koje je jedno od vanjskih područja SAD-a. Uragan Maria je u ranim jutarnjim satima srijede direktno  pogodio jugoistočne obale Portorika. U trenutku ulaska na kopno američki Nacionalni centar za uragane je Mariu kategorizirao kao uragan četvrte kategorije s prosječnim najjačim vjetrovima od 250 km/h. To je ujedno i gornja granica za četvrtu kategoriju jakosti. Dok se približavala Portoriku Maria je imala status uragana pete kategorije s vjetrovima od 280 km/h).

Oko 8 sati je trebalo  centru uragana da prijeđe preko Portorika i u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu ponovno se našao nad kopnom. Uragani na kopnu gube na snazi, pa tako Maria „napušta“ Portoriko kao uragan treće kategorije jakosti s najjačim stalnim vjetrovima od 185 km/h.  Potpuni razmjeri štete koju su počinili razorni vjetrovi, obilne kiše i valovi će se moći procijeniti tek kada uragan potpuno napusti područje. Čitav Portoriko (3,5 milijuna stanovnika) je bez električne energije.

Prije Portorika Maria je počinila veliku štetu na otoku St. Croix koji pripada američkim Djevičanskim otocima. Teško je stradao i karipski otok Dominica na kojemu je život izgubilo 7 osoba. Dvije su osobe poginule i na susjednom otoku Guadeloupeu.

Nakon Portorika Maria će proći vrlo blizu sjeveroistočnih obala Dominikanske Republike te se uputiti na sjever prema Bahamima.  Prema aktualnim prognozama putanje uragan bi se početkom slijedećeg tjedna trebao nalaziti između jugoistočnih obala SAD-a i Bermuda, bez direktnog utjecaja na kopno.

Inače, najniži tlak izmjeren u središtu uragana Maria je iznosio 908 mbara. Time je Maria deseti najjači uragan u znanoj povijesti na Atlantiku (prema kriteriju najnižeg tlaka).

Satelitska snimka ulaska uragana Maria na obale Portorika

slika

Portoriko u središt uragana Maria, 20.9.2017.

slika

Radarski prikaz uragana Maria neposredno pred ulazak na kopno. Radar je  nakon toga prestao s radom

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned