Sunday, Jul. 5, 2020

Povijesna srpanjska kiša na jugu Kalifornije

Autor:

|

20.07.2015

|

Kategorije:

Povijesna srpanjska kiša na jugu Kalifornije

Srpanj je u američkoj saveznoj državi Kalifornija najsušniji ili jedan od najsušnijih mjeseci u godini. U San Diegu prosječan srpanj donese tek 0.8 mm kiše. Kolovoz još i manje, tek 0.5 mm kiše.  Najkišovitiji je bio srpanj iz 1902. godine kada je palo, za to područje ekstremnih 23.4 mm kiše, od toga čak 21 mm u jednom danu (25.7.1902. godine).  Ta je količina nadmašena u subotu 18. srpnja 2015, kada je palo 26.2 litara kiše.  Do kraja nedjelje je palo ukupno 43  mm kiše, a do kraja ponedjeljka se očekuje još 6.4 mm kiše.  Američki su meteorolozi izračunali da je  ukupno u svim 7. mjesecima u zadnjih 101 godinu  (u razdoblju od 1914. do 2014. godine) palo 42.7 mm kiše. Dakle, u dva  ovogodišnja srpanjska dana u San Diegu (za manje od 36 sati) palo više kiše nego u svim srpnjima zajedno  u proteklom stoljeću.

U Los Angelesu srpanj je prosječno najsušniji mjesec u godini. Padne tek 0.25 mm kiše.  U subotu  je palo, u usporedbi s prosjekom ekstremnih 9.1 mm kiše. Time je nadmašen dosadašnji mjesečni srpanjski rekord koji  je iznosio 6.1 mm, a postavljen je još daleke 1886. godine.  Ipak, ta kiša će malo utjecati na tešku sušu koja vlada u Kaliforniji.

Obilna kiša je pala i u Arizoni. U mjestu Congress, sjeverozapadno od Phoenixa je u subotu u samo sat i pol palo čak 118 litara kiše. Obilna kiša je prouzročila bujice i poplave. Bujica je odnijela i dijelove autoceste  koji vodi kroz kalifornijsku pustinju.

Ekstremne kiše  je prouzročio bivši uragan Dolores. Tijekom proteklog tjedna uragan se formirao ispred Pacifičkih obala Meksika i bio je dosegnuo i četvrtu kategoriju jakosti.  Uragan nije pogodio kopno, već se kretao prema sjeveru, prema obalama južne Kalifornija. Nad hladnim vodama uragan je brzo  oslabio i postao post-tropska oluja koja je na inače sušno područje  donijela velike količine vlage.

Naslovna slika: Satelitska snimka naoblake nad jugozapadnim dijelom SAD-a u ponedjeljak 20.7.2015. u 04 sata po lokalnom  kalifornijskom vremenu

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned