Tuesday, Aug. 11, 2020

Povijesni dan: Kina ratificirala pariški sporazum o klimatskim promjenama

Autor:

|

03.09.2016

|

Kategorije:

Povijesni dan: Kina ratificirala pariški sporazum o klimatskim promjenama

Kineski parlament u subotu je ratificirao pariški sporazum o klimatskim promjenama, objavila je državna novinska agencija Xinhua, što bi moglo pomoći da sporazum stupi na snagu do kraja ove godine.

Stalni odbor Svekineskoga narodnog kongresa glasalo je o prihvaćanju “prijedloga o razmatranju i ratificiranju pariškoga sporazuma” na zatvorenom sastanku tjedne sjednice, prenosi agencija.

Objava je stigla dok čelnici 20 najveći svjetskih ekonomija, G20 počinju pristizati u kineski grad Hangzhou na summit u nedjelju i ponedjeljak.

Države G20 odgovorne su za 80 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

SAD, drugi najveći emiter, također bi trebao ratificirati sporazum u pokušaju da sporazum stupi na snagu do kraja godine.

Oko 200 država dogovorilo se u prosincu u Parizu o tome da se smanji emisija stakleničkih plinova  te zadrži porast globalne temperature na ispod 2 stupnja Celzijeva.

Stručnjaci su rekli da već prijeti opasnost o prekoračenju ciljane temperature a UN-ova agencija navodi da je 2016. na putu da postane najtoplija od početka zapisivanja, te da je pretekla prošlu godinu.

Dok je 180 zemalja potpisalo sporazum, 55 zemalja, koje pokriva najmanje 55 posto globalne emisije, treba formalno ratificirati sporazum kako bi on dobio pravnu snagu.

Prije Kine, 23 zemalja je sporazum ratificiralo, a među njima i Sjeverna Koreja, ali oni zajedno pokrivaju samo 1,8 posto ukupne emisije, prema podacima Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama .

Kina je odgovorna za više od 20 posto ukupne emisije dok SAD pokriva još 17,9 posto. Rusija je odgovorna za 7,5 posto a Indija za 4,1 posto emisije stakleničkih plinova.

Zemlje koje su ratificirale sporazum morat će čekati tri godine nakon što stupi na snagu prije nego što mogu početi proces povlačenja iz njega, prema sporazumu potpisanome u Parizu prošle godine.  (Hina)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić