Thursday, Jul. 9, 2020

Povratak Harveya: Snažan uragan prijeti Teksasu

Autor:

|

24.08.2017

|

Kategorije:

Povratak Harveya: Snažan uragan prijeti Teksasu

Prije tjedan dana, 17. kolovoza 2017. istočnije od Malih Antila formirana je tropska oluja nazvana Harvey. Nakon što je prešla preko južnih otoka Malih Antila oluja se vrlo brzo, već nakon dva dana raspala nad Karipskim morem i prestala je postojati kao organizirani tropski sustav.  Međutim njeni ostaci su se nastavili kretati preko zapadnog dijela Karipskog mora i tijekom srijede, 23. kolovoza su prešli poluotok Yucatan i ušli nad jugozapadni dio Meksičkog zaljeva.  Vrlo brzo je opet formirana tropska depresija, a u posljednjim satima srijede po lokalnom vremenu i tropska oluja, te je „vraćeno“ ime Harvey.

Tijekom četvrtka oluja Harvey je naglo jačala  i brzo postala uragan prve kategorije. Prema posljednjem izvješću američkog Nacionalnog centra za uragane (18:00 UTC)  Harvey je uragan prve kategorije s prosječnim vjetrovima brzine 140 km/h. Za ilustraciju, prije samo 24 sata službena prognoza je bila da će Harvey prilikom ulaska na obale Teksasa (u noći od petka na subotu ili u subotu ujutro po lokalnom vremenu) biti uragan prve kategorije s prosječnim vjetrovima brzine 120 km/h.

Istraživački zrakoplovi Nacionalnog centra za uragane kao i zrakoplovi NASA-e, intenzivno lete nad Harveyem i prikupljaju podatke u realnom vremenu. Uragan se kreće po vrlo toplim vodama Meksičkog zaljeva čija je površinska temperatura 30.5°C, uz idealne atmosferske uvjete, pa se očekuju njegovo daljnje  jačanje. Zasad je službena prognoza da će Harvey prilikom ulaska na obale Meksika biti snažan uragan treće kategorije s prosječnim vjetrovima brzine 202 km/h.  Budući da proces naglog jačanja uragana traje i dalje (tzv. rapidna intenzifikacija) moguće je da Harvey bude i još jači prilikom ulaska na obale Teksasa.

Ono što izaziva zabrinutost je činjenica da će uragan Harvey, nakon što dođe od obala Teksasa praktički stacionirati nekoliko dana, odnosno biti će  „blokiran“ između dvije anticiklone. Sporo pokretni uragani donose velike količine kiše i već se za veliko područje južnog Teksasa, uključujući i Houston predviđa od 300d o 500 litara kiše slijedećih dana. Lokalno je moguće i do 750 litara kiše.

Ovisno o snazi obalno će područje pogoditi i velike poplave, tzv „olujni uspor“ (storm surge), odnosno prodor velike količine morske vode koju snažni uraganski vjetrovi guraju prema obali.

Poplave koje se očekuju već se opisuju kao katastrofalne i trajati će danima na vrlo velikom, gusto naseljenom području, ne samo uz obalu Teksasa nego i duboko u unutrašnjost.

Za mnoga područja u obalnom dijelu Teksasa već je proglašeno stanje katastrofe i naređena je obavezna evakuacija. Vremena za nju je vrlo malo.

Na današnji dan prije 25 godina, 24.8.1992. godine jug Floride je razorio uragan pete kategorije (Andrew). Uskoro će i godišnjica razornog uragana Katrina koji je 29.8.2005. godine devastirao New Orleans. Katrina je nad Meksičkim zaljevom bila uragan pete kategorije, ali je na kopno ušla snagom treće kategorije. U poplavama je poginulo najmanje 1245 osoba.

Najnovije podatke o uraganu Harvey pratite na stranici  Crometeo foruma.

Satelitska snimka i prognoza putanje i intenziteta uragana Harvey (četvrtak 24.8.2017. 18:00 UTC)

Crvenom bojom je označeno područje za koje se predviđa ekstreman utjecaj uragana Harvey (katastrofalne poplave, razorni vjetrovi, tornada) izvor: accuweather.com

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned