Monday, Oct. 26, 2020

Uspješno povijesno slijetanje letjelice Philae na komet!

Autor:

|

12.11.2014

|

Kategorije:

Uspješno povijesno slijetanje letjelice Philae na komet!

Nakon deset godina planiranja i još deset godina putovanja svemirska letjelica Rosetta  u kolovozu je ušla u orbitu kometa 67P-Churyumov–Gerasimenko, a danas je i ispustila sondu Philae koja ima misiju da se spusti na komet. Sondi je trebalo oko 7 sati da pređe 22 kilometra, a slijetanje je predviđeno oko 16:35 po našem vremenu, dok će signalu trebati još 27 minuta da dođe do Zemlje pa ćemo tek oko 17:02 imati sigurnu potvrdu da li je sonda uspješno sletjela na površinu kometa.

Ovaj podvig je rezultat zajedničke suradnje Europske Svemirske Agencije (ESA) i NASA-e koji naglašavaju da je slijetanje na komet izuzetno teško jer bi sonda zbog male gravitacije kometa mogla promašiti metu ili čak odbiti od površine pa su zato i napravljene velike “noge” sa kojima bi se odmah po dodiru trebala “usidriti” za komet.

Letjelica je vrlo malih dimenzija 1x1x0.8 metara pa su instrumenti za istraživanje unutra vrlo zbijeno postavljeni. Letjalica ima dvije vrlo važne misije kako kažu iz NASA-e, prva je da se izbuši površina i otkrije kakav je sastav vode na kometu i da li se poklapa sa onim sa Zemlje jer bi to značilo da je vrlo vjerojatno većina vode na Zemlji došla preko kometa. Druga također važna zadaća je i da se otkrije sastav kometa, da li je površina tvrda, meka, rahla, spužvasta itd. Također kažu i da će se više od 10 testiranja provesti na kometu u 3 dana dok baterija na sondi Philae radi.

PRATITE PRIJENOS UŽIVO:

 

14:50 – Prva snimka sa sonde Philae na “majku” letjelicu Rosetta-u. Credit: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Embedded image permalink

15:10 – U ESA-i bilo je napeto proteklu noć jer je bilo nekoliko problema i sa letjelicom i sa sondom, ali su svi ti problemi na vrijeme rješeni pa je otpuštanje sonde išlo po planu. Naglašavaju da je čudo kako je sve išlo poprilično glatko budući da je letjelica provela 10 godina u putovanju od Zemlje.

15:30 – Znanstvenici iz NASA-e objašnjavaju da je slijetanje na površinu kometa jako zahtjevno i iako je letjelica napravljena da sleti u nepoznato opet ne mogu biti u potpunosti sigurni kako će sve proći. Kažu i da letjelica može sletiti na površine pod nagibom od 30 stupnjeva (skoro 80% kometa ima blage nagibe), ali ako se slučajno sleti baš na neki od tih 20% kometa moglo bi doći do prevrtanja sonde. Iako, kako kažu nadaju se da do toga neće doći.

16:00 – Slika sa letjelice Rosetta prema sondi Philae koja se spušta na komet.

16:40 – Odbrojavanje do dolaska signala još uvijek traje i u središnjici NASA-a i ESA-e jer je letjelica vjerojatno već dotakla površinu kometa, ali treba proći još 27 minuta dok taj signal dođe do Zemlje. Moramo napomenuti i da je cijeli rad sonde automatiziran pa se odmah nakon dodira sa površinom zabijaju hvataljke u površinu i osigurava sonda da se ne bi odbila od kometa.

16:45 – Znanstvenici napominju i da je do sada već napravljeno nekoliko snimanja iz zraka na površinu kometa pa već možemo reći da je ovo povijesna misija, a samo slijetanje šlag na torti. Ukoliko sonda uspješno sleti u sljedeća tri dana će se obavljati testiranja na površini kometa. Kako komet izgleda sa letjelice Rosetta pogledajte ispod, a nadamo se do večeri da ćemo dobiti i prve slike sa površine kometa. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

16:53 – Dok još traje iščekivanje signala moramo reći što će se dogoditi kroz prvih par sati ako sve prođe prema planu. Nakon uspješnog “sidrenja” sonda bi trebala opaliti dvije povijesne slike, prvu sa gornje kamere prema kometu i drugu sa donje prema hvataljkama. Ako bude mogućnosti, otprilike dva sata nakon slijetanja trebali bi dobiti i prvu panoramsku fotografiju sa kometa fotografiranu sa 7 kamera postavljenih na sondi!

17:04 – Došle su prve snimke i sonda Philae je USPJEŠNO SLETILA NA KOMET! Slavlje u središnjici ESA-a je nevjerojatno.  Ovo je povijesni trenutak za sve prisutne!

17:10 – Predstavnik ESA-e se obratio javnosti i rekao da razgovaraju sa Philae-om, da su harpuni postavljeni i da je sonda uspješno sletjela na komet. “Ovo je veliki pomak za povijest, za sve znanstvenike i znanost. Najveći problem ovog velikog uspjeha je što se sve čini lagano, ali je ovo sve marljiv rad znanstvenika iz 20 zemalja, mi smo prvi sletili i tamo ćemo zauvijek ostati!”

17:35 – Dok se na podiju izmjenjuju znanstvenici iz svih međunarodnih svemirskih institcucija, opisuju što su radili i što će raditi sljedećih par dana napominju da će sonda Philae raditi 3 dana, a letjelica Rosetta će još pratiti komet u orbiti bar godinu i pol. Prva slika sa kometa se očekuje za nekih sat vremena.

18:04 – Iako je potvrđeno da je sonda Philae lagano sletila na komet dolaze informacije iz ESA-e da harpuni nisu ispaljeni u komet i da se radi na rješavanju tog problema. Držimo fige! Na slici ispod hvataljke sonde Philae.

19:00 – Stigla je i snimka prilaza Philae prema kometu negdje oko 3km udaljenosti. Credits: ESA/Rosetta

https://pbs.twimg.com/media/B2Qm0T-IMAErh5H.png:large

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Miro Lelas