Sunday, Jul. 12, 2020

Pratite svijet podmorja uživo: Podvodna kamera Martinska kod Šibenika

Autor:

|

10.07.2016

|

Kategorije:

Pratite svijet podmorja uživo: Podvodna kamera Martinska kod Šibenika

 

Od danas na portalu Šibenik Meteo u mogućnosti ste pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m.

Ovaj zahtjevan projekt rezultat je suradnje Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i udruge Šibenik Meteo, a financijski projekt je potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.

Planovi za realizaciju projekta pokrenuli su se još prošle godine međutim zbog nedovoljnih financijskih sredstava prolongirani su za 2016 godinu. Također zbog istog razloga odustalo se i od nabave gotove opreme iz SAD već se pristupilo izradi vlastite pa je za realizaciju projekta utrošeno gotovo 180m različitih kablova, zaštite i izolacije, odnosno cijeli sustav je osmišljen i realiziran od strane Marina Brajkovića i Darka Begića iz ŠM i Nevena Cukrova iz IRB-a.

Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, odnosno termin paljenja i gašenja mjenjati će se ovisno o mjenjanju duljine dana i noći.

Šibenski kanal i potopljeno ušće rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije pa je interes za ovaj projekt pokazala i znanstvena zajednica koja će prikupljeni materijal analizirati, a također vjerujemo da će i mnogi drugi uživati u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja.

“Podvodni svijet i mogućnost da ga možemo pratiti uživo te spoznaja da na Jadranu ovakav sustav imaju samo Slovenci bila nam je glavna vodilja u realizaciji projekta. Pregledali smo dosta dostupnog materijala na internetu, sustava koji su postavljeni u akvarijima, na podvodnim grebenima i slično te pristupili izvođenju i realizaciji projekta na Martinskoj. Ova nam je lokacija bila i tim više zanimljiva jer su potrebni resursi za izvođenje projekta bili dostupni i jednostavni za polaganje i montažu”, dodaje Darko Begić iz ŠM tima.

Podvodna kamerom, meteo postajom, panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora ŠM i IRB su pripomogli revitalizaciji Martinske što je i cilj ostalih udruga, gradskih vlasti i TZ  unutar projekta LjeTUj NA Martinskoj čime se želi vrati stari sjaj Martinske koja je bila izletiše i kupalište starijih generacija Šibenčana.

Uživo prijenos sa kamere možete pratiti klikom na ovaj LINK, odnosno galeriju slika pogledati OVDJE.

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Šibenik Meteo