Tuesday, Jun. 2, 2020

Pred nama je duži period suhog vremena

Autor:

|

30.10.2015

|

Kategorije:

Pred nama je duži period suhog vremena

[Naslovna fotografija: Jučerašnji zalazak nad Rijekom, Pier Luigi Masetto]

U četvrtak smo ispratili posljednju ciklonu ovoga listopada. U Rogoznici su jučer pale čak 82 litre kiše po kvadratnom metru, dok na jugu Dalmacije i u većem dijelu Slavonije kiše uopće nije ni bilo. Vikend pred nama donosi sunčano vrijeme, idealno za radove ili boravak na otvorenom. Najviše dnevne temperature zraka prelazit će toplih 20 stupnjeva, što uključuje i gotovo idealne vremenske prilike za blagdan Svih svetih u nedjelju. Maslinari će se obradovati informaciji da prva sljedeća kiša uopće nije na vidiku, pa će nas stabilno i natprosječno toplo vrijeme pratiti i cijelog sljedećeg tjedna.

JADRAN:

U petak će biti pretežno vedro. Promjenjive naoblake još ujutro može biti na otvorenom moru. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, ponegdje i pojačana. Podno Velebita jaka bura koja će navečer pojačati na olujnu. Danju u Dalmaciji slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, ponegdje i pojačana. Podno Velebita jaka do olujna bura. Danju u Dalmaciji slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Pretežno vedro bit će i u blagdansku nedjelju. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i dalje jaka s olujnim udarima. Bura će danju malo oslabiti, a u Dalmaciji će okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 21°C, u Istri ponegdje malo hladnije.

Stabilno i natprosječno toplo zadržat će se i cijeli nadolazeći tjedan. Neće biti značajnijeg vjetra pa će se iz dana u dan povećavati mogućnost magle, čak i na moru. Kakvo nas vrijeme očekuje u prvoj polovini studenog pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

Stabilno i suho vrijeme čeka nas u danima vikenda. U petak će puhati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar pa je mogućnost za mraz i maglu manja, ali ipak postoji. Danju će prevladavati sunčano uz više oblaka u Lici i Gorskom kotaru. Najviša dnevna temperatura većinom od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Ako vjetar stane preko noći, a noć bude vedra, onda se lako temperatura do subotnjeg jutra može spustiti do nule i donijeti slab mraz. Moguća je i magla uz smanjenu vidljivost. Danju bi u subotu trebalo biti suho i većinom sunčano, ali svježe. Puhat će slab, ponegdje do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -2 do 4, a najviša dnevna između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju pa će ovo zdravo vrijeme odgovarati većini ljudi.

Stabilno vrijeme će se nastaviti i u nedjelju, na blagdan Svih svetih, ali i početkom sljedećeg tjedna. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, sa slabljenjem i prestankom vjetra postoji sve veća mogućnost za maglu ili nisku naoblaku pa je pitanje koliko ćemo vidjeti sunca. Jutra ostaju hladna, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će malo pasti. U slučaju vedrih noći postoji mogućnost za mraz pa budite na oprezu ako imate osjetljive biljke. Ako dani budu magloviti temperatura će ostati ispod 10°C, uz sunce možda bude i do 13 Celzijevih stupnjeva. Dakle, nema kiše, ali mogla bi nas malo zagnjaviti niska naoblaka ili magla. Ipak će to biti povoljno vrijeme za radove i boravak na otvorenom, a na ruku nam ide i povoljna biometeorološka situacija.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov