Monday, Jul. 6, 2020

Pred nama niz dana s puno sunca i topline

Autor:

|

01.06.2015

|

Kategorije:

Pred nama niz dana s puno sunca i topline

S prvim danom lipnja počinje klimatološko (meteorološko) ljeto koje uključuje  lipanj, srpanj i kolovoz, prosječno tri najtoplija mjeseca u godini. Kalendarsko (astronomsko) ljeto počinje 21. lipnja u 18 sati i 38 minuta. Prvi dani lipnja donose obilje sunca uz postupni porast temperatura zraka, pa na prve lipanjske vruće dane (maksimalna temperatura iznad 30°C) nećemo dugo čekati. Podsjetimo se  da je prošle godine  početak druge dekade lipnja donio  najviše temperature u 2014. godini.  Najviša temperatura od 35.8°C izmjerena u Senju. U Kninu je ugrijalo do 35.7°C. U nizinama unutrašnjosti najviših 34.1°C je izmjereno u Osijeku i Križevcima. Vrućine kakve su zabilježene u tim danima nisu se ponovile do kraja ljeta.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Popodne u Zagori ponegdje umjeren razvoj naoblake. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju na sjevernom Jadranu slabo jugo, u Dalmaciji slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

Pretežno vedro bit će i tijekom utorka. Popodne u zaobalju lokalno umjeren razvoj naoblake koji samo ponegdje u Zagori može donijeti slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Noću tiho ili će puhati slab burin, danju slab do umjeren maestral koji će popodne ponegdje na moru Dalmacije prolazno biti i pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 26 do 30°C.

Srijeda će biti pretežno vedra, samo ponegdje u zaobalju uz umjeren i prolazan popodnevni razvoj naoblake. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji će popodne ponegdje na moru Dalmacije prolazno biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Pretežno vedro bit će u većini predjela tijekom četvrtka. U zaleđu Kvarnera i u južnoj Dalmaciji, uz lokalno i prolazno jači razvoj oblaka, ponegdje može biti slabih grmljavinskih pljuskova. U noći će puhati slaba bura, danju većinom slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, navečer umjerena bura. Bit će još toplije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

U petak u većini predjela pretežno vedro. Uglavnom su na jugu Dalmacije moguće slabe lokalne grmljavinske nestabilnosti. Ujutro će u većini predjela puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana. Danju slab do umjeren maestral, jači prema otvorenom moru u popodnevnim satima. Od jutra natprosječno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

Stabilno će se zadržati i u dane vikenda. Subota donosi pretežno sunčano vrijeme. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 32°C.

Pretežno vedro bit će i tijekom nedjelje. U noći će puhati slaba bura, danju slab do umjeren maestral. Navečer će na sjevernom Jadranu ponovno malo ojačati bura. I dalje toplije od prosjeka za dio godine.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, stabilno ranoljetno vrijeme nastavit će se i u prvoj polovici nadolazećeg tjedna.

KOPNO:

Ponedjeljak nam donosi pretežno sunčano i još malo toplije vrijeme. Jutro i dalje svježe uz rosu, a danju dosta sunca i ugodne ranoljetne topline. Vjetar većinom slab. Jutro i dalje svježe pa će se noću ugodno spavati, a minimalna temperatura bit će između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura mogla bi porasti do 27 ili možda i 28 Celzijevih stupnjeva. U brdovitim područjima mala je mogućnost za lokalni pljusak u popodnevnim satima, ali to će biti rijetka pojava.

Slične vremenske prilike nastavit će se i tijekom utorka. Puno sunca i topline. Već od jutra toplo, a dnevna temperatura mogla bi dosegnuti 28 Celzijevih stupnjeva u hladu, a to je na suncu preko 30°C. Izbjegavajte boravak na izravnom suncu ili se adekvatno zaštitite. Uglavnom u brdovitim područjima mala je mogućnost za lokalni pljusak u popodnevnim satima, ali to će biti rijetka pojava.

U srijedu veći dio dana sunčano i toplo, idealno za boravak ili radove na otvorenom. Puhat će lagana južina uz popodnevnu temperaturu oko 29 ili 30 Celzijevih stupnjeva. Potkraj dana moguć je porast naoblake, a u noći na četvrtak možda i kakav pljusak, prije svega na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu. Za pljusak je šansa stvarno mala pa će u većini mjesta ostati suho.

Četvrtak će biti uglavnom sunčan, ponegdje uz malo oblaka. Šansa za neki pljusak je toliko mala da ju praktički ne treba ni spominjati. Zapuhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar pa će se malo lakše disati nego u srijedu.

U petak većinom sunčano i vrlo toplo, ali će nas ipak malo ventilirati sjeveroistočni vjetar. Zbog tog vjetra temperatura zraka će biti ranoljetna, ali ipak ne preko 30 Celzijevih stupnjeva. Dakle, sunčano i ljeto, ali ugodno i izdrživo.

 U subotu bi trebalo biti ljetno. Suho, pretežno sunčano i još malo toplije pa ćemo vjerojatno u popodnevnim satima uhvatiti 30 Celzijevih stupnjeva u hladu. Ljetno vrijeme bi se trebalo nastaviti i u nedjelju i ponedjeljak kad će u nekim mjestima temperatura možda doći i do 31 ili 32 stupnja u hladu. Čuvajte se jake vrućine i uzimajte dovoljno tekućine.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov