Saturday, Jul. 4, 2020

Pred nama topliji tjedan bez zimskih epizoda

Autor:

|

25.01.2016

|

Kategorije:

Pred nama topliji tjedan bez zimskih epizoda

Ne pretjerano dugom nizu hladnih dana stigao je kraj. Barem što se tiče siječnja. Siječanj nam je ove godine donio i zimu i snijeg, ali i toplinu. U posljednjoj dekadi temperature su se vratile u granice prosjeka, no sam kraj mjeseca obilježit će zamjetno zatopljenje. Iako će malo oborina biti u drugom dijelu mjeseca, može se reći da se sušno razdoblje nastavlja! Opširnija prognoza je u  nastavku.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme, ponegdje uz promjenjivu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji kasno popodne i navečer na moru Dalmacije može biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 14°C.

Utorak će biti pretežno sunčan i suh, tek ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, slabit će u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će od 11 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 17°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Više oblaka krajem dana kada na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Veći dio dana slab vjetar promjenjiva smjera, prema kraju dana zapuhat će slabo jugo koje će navečer na moru ponegdje biti umjereno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će od 11 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 16°C ponegdje u Dalmaciji.

Četvrtak će biti umjereno do znatno oblačan uz kraća sunčana razdoblja. Lokalno će pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu i sjeverozapadnjak. Jutro još toplije, najviše dnevne temperature od 9 do 14°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

U petak promjenjivo, ujutro je još ponegdje još pasti vrlo malo kiše, u drugom dijelu dana postupno razvedravanje. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na četvrtak, najviše dnevne u blagom porastu.

Subota će veći dio dana biti pretežno sunčana u Dalmaciji, u sjevernom dijelu navečer postupno naoblačenje. Na sjevernom Jadranu promjenjivo sa sve više oblaka u drugom dijelu dana, a navečer će početi kiše. Zapuhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

Nedjelja će, prema današnjim prognostičkim materijalima, biti vrlo promjenjiva. Uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeni će padati kiša, a značajnije količine se ne očekuju. Dominirat će jugo. Bit će toplo za dio godine.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak pretežno oblačno, ponegdje uz vrlo malo kiše, uglavnom u sjevernim i istočnim krajevima. U većem dijelu unutrašnjosti dan će ipak proći suho. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od -3 do 2, a najviša dnevna između 2 i 7 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da nas stabilne vremenske prilike očekuju tijekom utorka. Djelomično sunčano i suho, a vjetar će biti većinom slab. Ujutro je moguća mjestimična magla i slab mraz uz temperaturu od -4 do 1°C. Dnevna temperatura se očekuje u plusu, uglavnom između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.

I u srijedu bi se trebalo zadržati suho i djelomično sunčano. Ujutro je mjestimice moguća magla. Zapuhat će slab, ponegdje u gorju i umjeren jugozapadni vjetar. Jutro još uvijek hladno uz mraz i temperaturu od -3 do 2°C, a najviša dnevna temperatura od 9 do 13 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak još malo toplije. Djelomično sunčano uz umjerenu naoblaku, većinom suho i ugodno uz slab, ponegdje do umjeren vjetar sa zapada i jugozapada. Jutarnja temperatura oko nule ili malo iznad, a najviša dnevna mogla bi čak prijeći i 12 Celzijevih stupnjeva u plusu!

Oko petka postoji mogućnost za malo kiše, ali to ne vide svi modeli pa još nije sigurno. U slučaju da bude kiše moglo bi malo osvježiti, ali to neće biti nikakvo veliko zahlađenje.

Za vikend prognostički izračuni predviđaju nastavak relativno toplog vremena. U subotu većinom suho uz malu i umjerenu naoblaku, a ujutro je moguća i magla. Subotnje jutro možda donese i slab mraz. Čini se da će više sunca biti u subotu, a oblačnije vrijeme nas čeka u nedjelju.

U nedjelju i ponedjeljak postoji mogućnost i za slabu kišu. Čini se da neke prave zime nema na vidiku ni u sljedećem tjednu. Dodajmo da će zbog južine biti nešto lošija biometeorološka situacija. To može uzrokovati manje tegobe osjetljivijim osobama, meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Moguća je slabija koncentracija, lošije raspoloženje, a tijekom pojedinih noći možda i malo slabiji san. Kroničnim bolesnicima mogu se pogoršati uobičajene zdravstvene tegobe. Ipak ovo nije ništa zabrinjavajuće, tipična južina kao i svaka druga…

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov