Thursday, May. 28, 2020

Predstavljamo Crometeo fotografe: VJEKOSLAV BENIĆ

Autor:

|

28.03.2014

|

Kategorije:

Predstavljamo Crometeo fotografe: VJEKOSLAV BENIĆ

Na kraju ožujka intenziviramo našu rubriku u kojoj predstavljamo Crometeo fotografe.

Do sada su na portalu predstavljeni:

* Boris Kačan

* Zoran Stanko

* Hrvoje Batinić

Crometeo se zaista ponosi što je radovima svojih članova i simpatizera širokim masama približio ljepotu meteorološke fotografije, a time podigao interes za praćenjem vremenskih (ne)prilika. U 10 godina postojanja, pomalo neskromno, možemo reći da smo postavili standarde meteorološke fotografije u Hrvatskoj, a možda i šire. Kada je ljepota meteorološke fotografije u pitanju, Dubrovnik je jedan od bisera bez kojega bi meteorološka foto priča Hrvatske bila nezamisliva. Ne čudi stoga da u tako lijepom kraju žive djeluju brojni ljubitelji fotografije, pa i one meteorološke. Tu prednjači ekipa iz Storm Chasers Dubrovnika, koji su redom i članovi Crometeo tima. Sada predstavljamo gospara Vjekoslava Benića.

* Od kada i zašto voliš meteorologiju i vremenske (ne)prilike?

– Fotografijom se bavim već oko sedam godina. Vremenske neprilike su mi uvijek bile “napete” jer su prilično nepredvidljive i izazovne. Kolega Zlatko Barač i Daniel Pavlinović su me uvukli u “taj” svijet!

* Što te je privuklo meteorološkoj fotografiji?

– Uvijek sam želio napraviti dobar snimak nevremena, i takva fotografija mi je najzanimljivija jer je rijetka. Ona prikazuje silu prirode … Ono čega se većina užasava, nama je izrazito atraktivno i uvijek ćemo naći nešto “lijepo” u tome, pa ćemo to pokušati i dokumentirati.

* Je li meteorološka fotografija manje ili više zahtjevna od “uobičajene” fotografije?

– Naravno da je zahtjevna i pomalo opasna, ali upravo je to ono što je čini atraktivnom. Nije svejedno stajati na otvorenome kada munje udaraju kao “blesave”. To ima poseban čar, pogotovo kada su s tobom ljudi koji uživaju u istome hobiju.

* Koje ti najbolje iskustvo doživio vezano uz vremenske (ne)prilike?

– Svaki put kada idem slikavati s članovima Storm Chasers Dubrovnik za mene je jedno novo iskustvo. Bilo je tu svega, od bliskih susreta s munjama, do toga da te vjetar prebaci s jednog mjesta na drugo! Bliski susreti s munjama su ipak najbolja iskustva, što zbog straha, što zbog adrenalina!

* Imaš li neostvarenu meteo želju?

– Naravno da imam! Slikavanje tornada … možda i naga djevojka u kadru 🙂 Šalim se, želio bih slikavati tornada po Americi. Svakodnevno gledam te slike i “patim”. Dobro, nisam se šalio za nagu djevojku u kadru 🙂

* Što nam možeš kazati o ekipi Dubrovnik Storm Chasers?

– Dubrovnik storm chasers su ekipa zaljubljenika u meteo fotografije, stalno učimo jedni od drugih pa bi im se i ovim putem zahvalio što su me uključili u taj “team”. Tu je vrhunski Daniel Pavlinović koji radi nevjerojatne pejzažne slike, uvijek nasmijani Boris Bašić – majstor munjolova, Hrvoje Batinić kojega ste nedavno predstavili i kolega Zlatko Barač koji me naučio osnovama fotografije. Hvala ti Zlatko !!!

vb01 vb02 vb03 vb04 vb05 vb05b vb06 vb07 vb08 vb09 vb10 vb11 vb12 vb13 vb14 vb15 vb16 vb17 vb18 vb19

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Crometeo redakcija