Thursday, Jul. 9, 2020

Presušilo jezero, nekada četvrto po veličini na svijetu!

Autor:

|

01.10.2014

|

Kategorije:

Presušilo jezero, nekada četvrto po veličini na svijetu!

U izveštaju NASA-e stoji da je proces ‘nestajanja’ Aralskog jezera započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su razmjeri katastrofe tek sada u potpunosti vidljivi.

Aralsko jezero, nekada četvrto po veličini na svijetu, gotovo je u potpunosti presušilo. Zorno to prikazuju i NASA-ine fotografije.

Zbog irigacije, odnosno navodnjavanja, došlo je do procvata pustinje, što bi u konačnici moglo dovesti do potpunog uništenja velikog jezera, piše portal io9, a prenosi Dnevnik.hr.

Na fotografijama NASA-e se može vidjeti promjena tijekom posljednjih 15 godina.

Sovjetski Savez je 60-ih godina prošlog stoljeća počeo s velikim projektom navodnjavanja u sušnim ravnicama Kazahstana, Uzbekistana i Turkmenistana, na čijoj se tromeđi nalazi Aralsko jezero. Efekt navodnjavanja je bio takav da je pustinja procvjetala, ali je navodnjavanje u potpunosti uništilo Aralsko jezero. Upravo to i dokazuju snimke satelita NASA-e koji su zabilježili ovu promjenu.

U izveštaju NASA-e stoji da je proces ‘nestajanja’ Aralskog jezera započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su razmjeri katastrofe tek sada u potpunosti vidljivi. Sve zajednice i ribari koji su živjeli od ovog jezera, propale su. Voda je postala zagađena pesticidima i gnojivima, što uz prašinu od poljoprivrednih kemikalija, predstavlja ozbiljan problem po zdravlje ljudi. Zbog isušivanja jezera, ljeta su postala toplija, a zime hladnije.

Snimke Aralskog jezera. Foto: NASA

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić