Saturday, Aug. 8, 2020

Prije monsunskih kiša: Val vrućine u Indiji odnio najmanje 1826 života

Autor:

|

29.05.2015

|

Kategorije:

Prije monsunskih kiša: Val vrućine u Indiji odnio najmanje 1826 života

U Indiji i dalje traje jedan od najizraženijih valova vrućine. Prema posljednjim podacima koje prenosi TimesofIndia  broj umrlih zbog ekstremnih vrućina se popeo na 1826. Portal wunderground.com prenosi da je riječ o drugom najsmrtonosnijem valu vrućina u znanoj povijesti Indije. Više života su odnijele samo vrućine iz 1998. godine, kada je umrla 2541 osoba. Međutim, vrućine i dalje traju, a samo je tijekom četvrtka  registrirano novih 400  smrtnih slučajeva zbog vrućina.

Iako je razdoblje od travnja do lipnja, prije početka sezone monsunskih kiša u Indiji najtopliji dio godine, ovogodišnji je svibanj donio ekstremno visoke temperature.  U većem dijelu Indije prosječne temperature u svibnju ove godine su za 5°C više od prosjeka.  Vrućine su najviše pogodile istok Indije.  Indeks topline se samo tijekom četiri noćna sata spuštao ispod 38°C.   Visoke temperature su praćene i visok vlažnosti zraka, pa je na nekoliko lokacija na istoku Indije zabilježen indeks vrućine od čak 65°C.

Više od 1,2 milijarde stanovnika Indije očekuje skori dolazak sezonskih monsunskih kiša koje bi trebale donijeti olakšanje od ekstremnih vrućina. Do sredine lipnja monsunske kiše bi trebale zahvatiti veći dio Indije. Prema prognozama Indijskog meteorološkog zavoda  (IMD) monsunske kiše će krajnji jug Indije zahvatiti 30. svibnja, što je dva dana ranije od prosječnog datuma njihova dolaska, a to je 1. lipnja.  Vrućinom najviše pogođenu istočnu pokrajinu Andhra Prahesh monsunske kiše bi trebale zahvatiti 5. lipnja.  Međutim IMD prognozira da će ovogodišnja sezona monsunskih kiša donijeti  ispodprosječnu količinu oborina, a ta se prognoza temelji  na jačanju klimatskog poremećaja El-Nino. To za Indiju nije dobra vijest, budući da bi u slijedeća četiri mjeseca trebalo pasti 70-80% ukupne godišnje količine kiše nad Indijom.

 

Napredak monsuna u 2015. godini: Crvenim isprekidanim linijama je prikazan prosječan datum dolaska monsuna, dok zelena puna linija prikazuje trenutno stanje u 2015. godini. 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned