Saturday, Jul. 4, 2020

Probudila se Aleja tornada

Autor:

|

04.05.2018

|

Kategorije:

Probudila se Aleja tornada

Aleja tornada je neslužbeni  naziv za područje središnjeg dijela SAD-a u kojemu se najčešće javljaju tornada. Iako ne postoji nikakve službene granice za aleju tornada,  proteže od sjevera Teksasa, preko Oklahome, Kansasa do Nebraske.  Vrhunac sezone tornada u SAD-u je u proljetnim mjesecima, osobito u travnju i svibnju.

Sve do početka svibnja je u aleji tornada vladalo zatišje. Štoviše, na području savezne države  Oklahome u prva četiri mjeseca godine nije formiran niti jedan tornado. Tako nešto se još nije dogodilo od 1950. godine, od kada se vode pouzdaniji podaci o tornadima.

Zatišje je prekinuto u prvim danima svibnja, kada je to područje središnjeg dijela SAD-a zahvatila serija oluja. U prva tri dana svibnja (do petka ujutro)  je američki SPC (Centar za predviđanje oluja) registrirao 43 izvještaja o tornadima. Registriran je i prvi ovogodišnji tornado u Oklahomi, čime je prekinut rekordni niz dana od početka godine bez ijednog tornada. Unatoč velikom broju dojavljenih tornada nije zabilježena niti jedna žrtva niti je bilo ozbiljnije ozlijeđenih ljudi. Ipak, oluje su uz tornada bile praćene i tučom te jakim vjetrovima (bez formiranja tornada) te je prouzročena velika materijalna šteta.

 

Član Crometeo foruma Nikola Pavlović se u utorak 1. svibnja 2018. zatekao u središnjem Kansasu. Napravio je nekoliko snimki oluje koja je proizvela i veliki EF3 tornado u blizini grada Tescott.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned